Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Skitigt värre = perfekt för fotografen

Det finns flera anledningar till att jag sällan fotograferar ishockey, trots att det är en actionfylld sport. Enduro har det som ishockey saknar: skitiga utövare och kreativa möjligheter.

Vid hockeyrinken tvingas man stå på förutbestämda ställen och bakgrunden är lika ful vart man än vänder sig. I skogen kan stå nästan var man vill, i vilken vinkel man vill och kan på så sätt kontrollera förgrund, huvudmotiv och bakgrund. Det går att jobba med långa eller korta slutartider, blixt, motljus, solstrimmor, långa eller korta brännvidder och så vidare. Det ger kreativ frihet och en stor möjlighet att variera sig.


Jag och min kompis "Surhåls-Hoke" försöker lösa ett kameraproblem. Den gula varselvästen har jag använt för att förarna ska se min utställda blixt. Foto: Martin Agfors

Det har blivit tradition för mig och några fotokompisar att åka till den lokala tävlingen Luciaracet som Haninge MK anordnar varje år. Med åren har det blivit en utmaning att komma hem med bilder som skiljer sig från tidigare års. Därför jobbade jag mer med teleobjektiv i år. Förra gången blev det mer vidvinkel.

Den här bilden bygger på förgrund på ett sätt som jag inte gjort tidigare:

Jag har också försökt kopiera en del av bilderna lite dovt för att fånga skogskänslan. Annars är jag rätt glad för kontrast och klatschiga färger.

Att göra om till svartvitt är en annan metod för att förstärka känslan i bilden.

Även om det blev mycket telefoto (70-200/2,8 och 200-400/4) så är några bilder tagna med vidvinkel. Det finns en praktisk nackdel med vidvinkel: fotograf och utrustning blir rätt lätt nedsmutsade.

Jag har fått många bevis under åren på att det är uppskattat att vi kommer och fotograferar. En del förare showar lite extra när de ser en fotograf.Här har jag använt en radiostyrd Canon-blixt för att lysa upp lersprutet. Tyvärr glömde jag att ta med en fryspåse att trä över blixten, så det blev till att spola av den när jag kom hem.

Som synas blir det bäst bilder när det inte är blött och ingen snö. Jag längtar redan till nästa år.


Foto: Martin Agfors

Inlagt 2016-01-03 20:56 | Läst 6414 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du kan vara glad som är fotografen...jag har alltid funderat på denna sport där man
blir så nedstänkt ...
bra jobbat måste det vara om jag förstår det rätt.
Säljbara bilder måste vara härligt äga.
Gun-Inger.
Mycket trevligt reportage med goa bilder!

Daniel
Snygga häftiga actionbilder och speciellt den där sista gillar jag.
😊
Hej Magnus,
Det är märkligt att alla pojkar tycker om lera, blöt lera.
Bilder rakt framifrån blir då så effektfulla, man tror att man snart blir nedstänkt.
Jag förstår nu att du klarar dig bra i syltburkarna.
Hälsa grabben i Dalby
Bob och Ninni
Den här sortens sport och den här sortens fotografi är egentligen ljusår från det som intresserar mig...men bra kreativa annorlunda bilder kan man ju bara gilla...och dessutom måste jag ju bara beundra din beslutsamhet och mödan... :)
Ju skitigare och desto bättre. :) Smart att förpacka blixten i en plastpåse. Nöden har ingen lag.
Sköna bilder!