Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Skolavslutning då och nu

Idag var min son Ossian med om sin första skoavslutning. Han har gått ett år i nollan och till hösten börjar han ettan.

FÖRSTA SKOLAVSLUTNINGEN

Jag började ettan 1982 och minns min första skolavslutning. Skolan hade släpat ut en tramporgel och vi sjöng "Den blomstertid nu kommer" i blåsten utanför Backaskolan i Lund. Min mamma spelade in framförandet på en kassettbandspelare, men man hör mest blåsten. Tyvärr hade hon ingen kamera med sig.

Jag provade att filma lite när barnen sjöng ute idag, men det hörs knappt något. Tur att jag kunde ta stillbilder.

Den första skolavslutningen jag själv fotograferade är när jag slutade åttan 1990. Vi som gick i högstadiet fick inte gå ner till den lilla kyrkan i Dalby utan höll till i skolans aula dit kontraktsprosten kom och höll tal. Detta var på den tiden då folk ännu inte var rädda för kyrkan.

Jag kommer särskilt ihåg denna skolavslutning eftersom jag fyllde år och hade fått ett Gitzo enbensstativ i present på morgonen. Det var kanske inte helt nödvändigt till min 135:a, men jag tyckte det kändes proffsigt spänna på det på min Nikon Pro bag.

Inlagt 2012-06-13 15:18 | Läst 7004 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder Magnus! Du leverar alltid bilder med klass, oavsett motiv. Snart är alla dessa avslutningar över, blev livrädd när jag gick på st eriksgatan igår när det kom en lastbil med 40 studenter i som gick runt på flaket och kastade vattenballonger på folk, hade min lilla kamera med mig som är långt ifrån vattentät, dom spelade macarena på högsta volym, var aspackade och brydde sig föga om dom skulle förstöra nåns kamera =) men jag lyckades fly från dom!