Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Snacka om att snacka bild

I fredags tog jag en lång arbetslunch med min gode vän Göran Segeholm. Det sägs ofta att det pratas för lite om bilder, men att luncha med Göran innebär koncentrerat bildsnack i kubik.

Vi stämde träff på Görans favoritfik på Söder. Ett prestigefritt ställe där ingen knorrar om man sitter länge med kaffet. Många omkring läste böcker eller jobbade precis som vi. Jag fick samma känsla som under grupparbetena på ett kafé i AF-borgen hemma i Lund när jag pluggade för en massa år sedan.

Det tog säkert två timmar innan vi kom in på vårt gemensamma projekt eftersom det alltid finns så mycket att prata om när vi ses. Jag refererade i en passus till Östen Axelssons doktorsavhandling om vad som tilltalar folk i en bild. Göran hade givetvis läst hela avhandlingen och gav den väl godkänt. Jag tror att avhandlingen kan få fler att tänka på dem som ska se ens bilder.

Vi enades snabbt om att en bra bild som fungerar för en bred publik bör ha flera lager - precis som en Pixar-film. Det ska finns ett grundinnehåll som alla kan ta till sig. Sen blir det fotografiska finliret med ljus, komposition och känsla ytterligare lager för de mer vana betraktarna som kan ta till sig dem. Om grundinnehållet saknas så blir det bara en mindre grupp människor med mer drivet bildseende som kan ta till bilderna.

Jag ser fram emot alla diskussioner som kan födas ur Görans och mitt kommande samarbete. Jag måste ju säga att jag är lite avis på Göran som sitter hemma och skriver och tänker om fotografi för en ny bok. Sen må han klaga över skrivångest, jag är ändå avis.

Nu ska jag sluta skriva blogg och istället ta en fajt med min egen skrivångest. Jag har en del till nästa nummer av Fotosidan Magasin att skriva klart.

Imorgon ska jag träffa Mattias Karlsson på Moderskeppet som jag jobbat med i många år. Det blir säkert också kul och givande. Han brukar alltid ha snappat upp några nya trender.

Inlagt 2011-03-14 21:22 | Läst 3404 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har läst en hel del av dina bloggar.. och ärligt.. var ganska kritisk till en början. Ungefär: Fotosidans ansvariga behöver någon som kan blogga.. som en slags representant.. för "företaget"
Ja..jag skriver medans jag tänker..inte säkert att det är HELT övertänkt!..vidare.. med sådana "förtecken" blir man som läsare väldigt kritisk. Detta är inte herr Haglund som sitter och ordbajsar över dagens bildfångst frampå småtimmarna..Detta är en heltidsanställd fotograf och "tyckare" som skriver lite med "Vänster" hand. Näväl..Det är möjligt att en del av mitt personliga tyckande.."stämmer in" men jag måste säga att jag har haft en väldig behållning av dina texter.. Du lyckas spegla dig själv bland alla ord.. Fortsätt så.. jag kommer att fortsätta läsa! Allt gott! /Anna
Svar från froderberg 2011-03-14 22:37
Jag förstår hur du tänker och jag uppskattar att du får ut något av läsningen. Tanken med bloggen är inte att representera Fotosidan utan att få utlopp för allt fotorelaterat som snurrar kring mig.
Anna-Lena Forsman 2011-03-14 22:59
Ok..Då hade jag kanske missuppfattat det hela. kanske var det att "lanseringen" av dig som ny medarbetare på Fotosidan och ditt bloggande kom samtidigt.. eller var det inte så? Bloggade du här innan du blev anställd? /Anna
Svar från froderberg 2011-03-14 23:20
Jag började blogga när jag blev anställd och visst är det en del i mitt jobb. Men tanken är att bloggen ska röra allt fotografiskt i mitt liv. Jag förstår om det inte framgick i början.
Jag måste erkänna att jag verkligen gillar att snacka och tänka kring foto. Det kan nästan vara lika roligt som att fotografera. Men framförallt tycker jag det är intressant och lärorikt att fundera på hur saker förhåller sig när det kommer till fotografins ädla konst.

Men tyvärr sker det allt för sällan på ett djupare plan. Kanske för att det finns så få forum för detta. Samtidigt är det svårt att hitta likasinnade i omgivningen. Men ibland kan det trots allt uppstå givande bilddiskussioner här på fotosidan. Det är alltid lika kul.
Svar från froderberg 2011-03-14 23:21
Jo, jag har märkt det. Kul att du också är "sån". :)
Joakim K E Johansson 2011-03-14 23:26
Ja, det märks förmodligen rätt tydligt! :-) Man får bara passa sig så man inte överanalyserar och tänker för mycket. Ibland gäller det ju att gå från ord till handling också! ;-)
Haha, man kan bli avis på dig också, som fått möjlighet att jobba på det sättet du gör med (vad jag antar vara) ditt största intresse! :-)
Svar från froderberg 2011-03-14 23:51
Ja, jag klagar inte. :)