Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Testade de nya funktionerna i Canon EOS-1D X

I veckan släppte Canon ny firmware till EOS-1D X som ger flera nya funktioner och påstådda förbättringar. Jag tänkte att bandy på Zinkensdamm i Stockholm vore det bästa stället att testa uppgraderingen.

En nyhet är förbättrad följande autofokus (AI Servo) i mörker. Perfekt. Zinkensdamm är en mörk arena om vintern. Extremt krävande för autofokusen.

En annan nyhet är möjligheten att exponeringskompensera i M-läge vid Auto-ISO. Perfekt att testa på Zinken där det är is och ojämnt ljus.

Men efter en koll på Hammarby bandys hemsida visade det sig att de numer spelar på Tele2 Arena. Där består ljussättningen av kraftiga dagsljuslampor som ger jämn belysning över hela planen. En dröm för varje fotograf, men inte bra bra för mitt lilla test.

Med andra ord blev det till att köra på som vanligt med manuell exponering. Jag körde på 1/2000s, f/2,8, ISO 3200. Vissa bilder tog jag med telekonverter och då körde jag ISO 6400. Efter uppdateringen kan man kameran automatiskt byta ISO eller slutartid vid manuell exponering när man sätter på en telekonverter, byter till ett ljussvagare objektiv eller använder en som men variabel maxbländare.

Jag föreslog den här funktionen när jag testade EOS-1D X för Fotosidan Magasin och Proffsfoto. Då föreslog jag också exponeringskompensation i M-läge vid Auto-ISO, som nu finns efter uppdateringen. Det är kul att Canon lyssnar på sina användare.

Jag skrev också att det vore bra om man kunna beskära bilderna direkt i kameran. En praktiskt funktion om man webbpublicerar eller skickar sina bilder till olika redaktioner direkt från kameran. Tyvärr kom inte detta med. Det kanske inte finns hårdvarustöd för en sådan funktion.

Under matchen passade jag på att prova den utökade möjligheten att ställa in skärpeprioritet för följande bilder i en serie. Jag testade inte så noga, men det kändes som serietagningen blev klart segare när jag vred prioriteringen till max. Enligt Canon så blir skillnaden mellan de olika lägena större i svagare ljus. I Tele2 Arena är det åtminstone rätt mycket svagare ljus än under en solig dag utomhus.

Jag har inte plåtat så mycket sport det senaste halvåret och kände mig rejält ringrostig. Jag hade inte samma koll på hur jag skulle ställa in autofokusen som jag brukar och andelen felfokuserade bilder blev stor. Bandy är en snabb sport och det kommer hela tiden spelare och klubbor i vägen för huvudmotivet.

När jag skiftade till automatiskt byte av fokuspunkt med hjälp av färg och mönster föll bitarna på plats. Plötsligt kunde kameran med stor säkerhet skilja motiv från hinder.

11 890 åskådare kom till Tele2 Arena, vilket är nytt publikrekord för Hammarby. Så trycket i arenen var bra. Men på plan stod Sandviken för trycket. Matchen slutade 2-6 till SAIK.

Jag använde mitt EF 400/2,8L IS II USM tillsammans med en EF 1,4x III telekonverter. Det var flera fotografer på arenan som använde 400/2,8 i olika färger och varianter.

Stundtals, när spelarna kom för nära, önskade jag mig ett 200-400/4. I den här arenan hade en sådan zoom inte varit för ljussvag. Min kollega Martin Agfors provade att fotograferade matchen med Olympus E-M1 och ZUIKO DIGITAL ED 50‑200/2,8‑3,5 SWD. Det gick överraskande bra, men naturligtvis inte i klass med hans Nikon D3s med AF-S 300/2,8G II.

ZUIKO DIGITAL ED 50‑200mm 1:2.8‑3.5 SWD
ZUIKO DIGITAL ED 50‑200mm 1:2.8‑3.5 SWD

När jag testade Canons nya EF 200-400/4L IS USM mot EF 400/2,8L IS II USM i somras bestämde jag mig för den fasta 400:an. Dels är priset lägre, men den passar också mitt sätt att fotografera bättre. Jag fotograferar regelbundet i mörka lokaler och när jag fotograferar sport är jag mer ute efter snyggast möjliga bilder istället för att kunna fånga alla situationer. Det är en annan sak om man jobbar på en dagstidning.

Här hittar du den nya mjukvaran till Canon EOS-1D X.

Inlagt 2014-01-12 01:21 | Läst 25581 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
helt klockrena bilder Magnus, även om AF systemet inte är rakt av lika mellan 1Dx och 5DMkIII så kämpar jag ofta med att få in autofokusen bra på tex bandy el hockey.
Toppen test..
Hej,
Riktigt bra aktionbilder. Du har hittat bollen på rätt plats. Det är roligt att se denna eleganta form av sportbilder för de ser man så sällan i tidningarna.
Ha det bra
Bob
Jag var också på matchen
Kul att det är fokus på några av bilderna
Är det så här det kan se ut!!! .sällsynt bra bilder Magnus.
/ Bengt
Grymt fina actionbilder!! Uppdaterade min kamera men har bara som snabbast hunnit testa dom nya funktionerna hemma, dock så noterade jag att det verkar vara stor skillnad på följande AF i dåligt ljus, det ska bli kul att se hur det funkar i "verkligheten"... Får passa på att tacka dig Magnus & alla andra proffs som framfört sina åsikter till Canon som ju faktiskt lyssnade!! = ) //Ubbe
På det hela taget en riktigt trevlig uppdatering.
Men att det skulle bero på hårdvaran, att funktionen för att beskära bilden i kameran inte finns med.
Finner jag långsökt.

Jag vet från säkra källor att mer än en fotograf frågat efter just detta.
Snackades lite om just detta mellan oss fotografer under JVM, de som jobbade med Canon mot Shoot It Live uttryckte en direkt irritation över att funktionen saknas.
En annan fotograf, som jobbar för en Bildbyrå med inriktning mot sport, menade på fullt allvar att avsaknaden av just detta, helt diskvalificerar Canon som alternativ för just dem.

Utvecklingen i branschen går klart och tydligt mot att allt fler fotografer jobbar med att skicka bilder direkt från kameran.
Med tanke på detta är det dags att Canon lyssnar även på detta.
(Nikon har ju möjligheten att beskära bilder direkt i kameran även på biliigare konsument-hus).

På det hela taget så föredrar jag personligen Canon för Nikon, men vad det gäller just lyhördheten mot gruppen yrkesfotografer, så har Canon en bit kvar till Nikons nivå. Även om den här uppdateringen är ett steg i rätt riktning.
Så behöver Canon jobba vidare på just detta.
Sista bilden, kanon!
Härliga, levande bandybilder, Magnus! /Niklas
Läser snabbt igenom texten men är mest intresserad av bilderna, vilken jäkla skärpa och på iso3200...är det mycket brusreducering gjord eller är kamerans brushantering så bra?
Om mängden pengar för kameran motsvarar brushantering så kommer min beställda 6D inte ens bli hälften så bra...
Svar från froderberg 2014-01-13 10:28
Visst är det lite brusreducering, men jag brukar vara försiktig med det. Vill inte att det ska se för utsmetat ut. Vissa bilder är hårt beskurna och en del är tagna på 6400, så alla är inte representativa för hur bra det kan vara på ISO 3200.

EOS 6D är knappt märkbart sämre än 1D X på höga ISO. 6D är aningen bättre än 5D Mark III.
Härligt krispiga bilder!
Ja Magnus kul att du kommer och fotar Bandy ibland :) . Med dig också Martin Agfors som också är en duktig sportfotograf.
Fina actionbilder i vanlig ordning.
Inspirerande....
Sitter ju som en smäck! Rena klara bilder med bra action!
Härliga bilder, och rätt lag vann :-)
Kommer den här uppdeteringen till 5d3 också? Syftar främst på exponeringskompensation i m läget med auto iso.

Mvh Eduard
Svar från froderberg 2014-01-13 12:00
Jag skulle tro absolut att en del av förbättringarna hittar till 5D Mark III, men jag har inte hört något från Canon.
EffexFoto 2014-01-13 12:03
Förhoppningsvis gör dom det :)
Tack för snabbt svar