Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Varför fotograferade jag Prideparaden?

Som någon kanske sett i Bengt Gustafssons blogg så plåtade jag på årets upplaga av Prideparaden Stockholm. På väg dit med tunnelbanan kom jag att tänka på karnevalståget under Lundakarnevalen 1986. Inte för att jag som exil-lundensare tycker karnevalståget i Lund slår Prideparaden, utan för att att jag minns hur jag bad min pappa fotografera de vagnar som var roligast. Långt efteråt tyckte jag det var kul att kolla på bilderna. Det fanns gott om studentikos humor i dem.

Det slog mig att jag inte har något intresse att fotografera Prideparaden på samma sätt som jag bad  min pappa fotografera på Lundakarnevalen 1986. Jag har själv fotograferat under varje Lundakarneval sedan 1990 (de hålls vart fjärde år), men aldrig fotograferat som jag bad mina pappa att göra.

Vad var det då som hände mellan 1986 och 1990? Det lite pretentiösa svaret är att jag blev fotograf. Jag upptäckte att jag kunde använda fotografi till mer än att fånga det jag ville minnas.

Parader är en slags teater. Jag tycker det är underhållande att kolla på parader och att vara en del av folkfesten. Visst tar jag en och annan bild för minnets skull, men för mig är det främst en chans att hitta mina egna bilder i kaoset. Jag gillar bildligt talat att plåta bakom kulisserna. Att försöka hitta något intressant som inte är teater.

I år passade jag också på att leka lite med färgkompositioner.

Här är lite blandade bilder:

Inlagt 2013-08-06 00:48 | Läst 8968 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag gillar andra och sista bilden. Resten tycker jag mig sett förr ;)
Svar från froderberg 2013-08-06 02:02
Det är nästan omöjligt att ta originella bilder på Pride. :(
Anders F. Eriksson 2013-08-06 02:23
Mjo, lätt är det ju inte (jag har aldrig ens försökt) :)
Trevliga bilder, speciellt de lite tajtare med tele! Nästa år är det ju karneval i Lund och festen är bokad... Vi har samma hemstad och. Det är trevligt att komma tillbaka ibland. Speciellt till en karneval, men främst till vänner... Det är intressant och ibland kul att se den studentikosa humorn och jag har plåtat en del där genom åren. Vi kanske ses i myllret..... //Peter
Ja, Prideparaden verkar onekligen passa bra för färgfotografering ;) Snygga bilder!
Tvåan och sjuan, vilka härliga färger och former!
//Barbro
Nummer ett (efter texten) scrollade jag först förbi och sen när jag tittade på den igen så slås jag av kontrasterna. En läderbög, reklam för barntelefoni och en lärare på trappstenen (lärare brukar inte gilla ungar som ringer på lektionerna, hur det ligger till med lägerbögar låter jag vara osagt). Kul.

Sista har också något speciellt och efterråt kommer man ihåg de där 28C.
Gillar det utsnitt du valt
Kreativt tycker jag