Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Varje hyfsad bild är en vinst

Det är lätt att bli besviken när man håller på med gatufoto‚ det blir många missade situationer. Kanske för att man upptäcker vad som händer försent, att man är på för långt avstånd, kanske är bakgrunden är störande eller så hamnar skärpan fel. Det är lätt att alla dessa missade chanser får en att tappa suget.

Jag brukar ha ett mindset där jag ser en fotorunda på stan som en vanlig promenad – och "man ångrar sällan en promenad" sägs det. Kameran är bara ett tillägg som kan göra det möjligt att föreviga vissa situationer som spelas upp framför en på gatuscenen. 

Idag hade jag bestämt träff med min kompis Joakim K E Johansson vid Odenplan i Stockholm för en fotopromenad. Vi har så trevligt tillsammans att det verkligen inte spelar någon roll om det blir några bra bilder eller inte, men givetvis hoppas man på att något vettigt fastnar på bild. Och det brukar det göra.

Joakim fick till en riktig pangbild i dag. En bild som gör mig avundsjuk. Det är ett bra mått på när en bild är bra tycker jag. Men han får blogga själv om den bilden. Jag fick några bilder som vi brukar kalla "bloggbilder" – det vill säga att de håller för att visas i bloggen – att de har ett tittvärde, men inte är på bok- eller utställningsnivå.

På Drottninggatan fick vi syn på en kille som lastat en bag-in-box med vin i sin golfväska. Joakim for efter ...

Inlagt 2024-02-10 18:29 | Läst 389 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Magnus,
Den samlingen skall du inte va missnöjd med. Flera är mycket bra och roliga.
Ha det väl
Bob
Du kanske skulle ha lagt bild 5 under eller intill bild 2? Tänker att du ju brukar utnyttja färgerna och bloggen heter fortfarande Redaktör'n. :)

På tal om inledningen i bloggen, så yrade jag delvis lite på temat för lääänge sedan:
https://www.fotosidan.se/blogs/ztenlund/bilder-per-km-och-tva-bilder.htm
Första stycket i din text skulle fungera utmärkt i en blogg om fågel- djurfotografering om man bara bytte ut ordet "gatufoto". Precis som du skriver tar man då istället en promenad i naturen och det är ju inget som man behöver ångra heller.
Hälsningar Lena
Som vanligt kul att se dina bilder från våra gemensamma fotopromenader.

Jag blir alltid lika imponerad över hur många situationer du fångar som jag missar. Fast vi går bredvid varandra så kommer jag inte ens hem med hälften så många lyckade bilder.

Det gör mig nästan lite frustrerad ibland ;-)
Lövholm 2024-02-11 11:37
Blir lite nyfiken, hur många situationer försöker ni fånga under en promenad?
/Mikael
Joakim K E Johansson 2024-02-11 20:35
Svår fråga, faktiskt!

Men om jag kollar på mina bilder från igår så knäppte jag runt 20 olika situationer under ungefär två och en halv timmes promenerande på stan.

Fast det där varierar såklart väldigt mycket. Jag var nog ovanligt slö igår :-)
Lövholm 2024-02-11 22:25
Tack!
Mikael
Tack för att du delar dina erfarenheter och ”bloggbilder”. Det är lätt att bli frustrerad och stressade över att varje tur åtminstone bör resultera i någon hyfsad bild. Jag försöker tänka att även om man inte får någon bra bild, så har man i alla fall fått träning (i fotografering).

Inspirerande att se vilka händelser som triggar dig att ta bilder, särskilt då de är från samma platser som jag brukar besöka. I eftermiddag blir det en tur in till stan för att rasta kameran.
/Mikael