Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Världens största utställning med Vivian Maiers gatufotografi

Den sista helgen på semestern for jag ned med min särbo till Skåne för att gå på begravning. En vän och fotografkollega har gått ur tiden alltför tidigt.

Han och jag har gjort många fotoutflykter runt om i Skåne. Om han fortfarande varit i livet hade vi antagligen besökt Vivian Maier-utställningen på Fabriken i Bästekille utanför Kivik. Istället fick vi ha med honom i tankarna under de två timmarna det tog att ta del av den omfångsrika utställningen med mer än 200 verk.

Fabriken har hyrt in två olika Vivian Maier-utställningar och satt ihop dem till en. En kom från Spanien och en från Kanada. Utställningen på Fabriken är världens största Vivian Maier-utställning.

Alla bilder är kopierade i mörkrum av en skicklig kopist i New York. Jag var fullständigt betagen av mörkrumsarbetet och vågar inte tänka på allt jobb som ligger bakom med varje bild med allt från efterbelysningsscheman till retusch av damm och repor.

De flesta bilderna är i svartvitt, men några är i färg. Vivian Maier finns med på mer än 100 bilder på utställningen. Ibland som uppenbara självporträtt och ibland bara som en reflektion eller som en skugga. Jag passade naturligtvis på att ta efter.

Utställningen har kurerats av konstnären Johan Petterson. Han guidar själv runt i lokalerna.

Under 30 år rymde lokalerna tillverkning av luftbehandlingskomponenter. I utställningslokalen finns det kvar en del spår från fabriken, bland annat detta klistermärke mot 80-talets löntagarfonder och en travers i taket som kom väl till pass när en konstinstallation i metall skulle lyftas in.

Läs mer om Fabriken här.

Utställningen med Vivian Maier pågår till den 1 november i år.

Inlagt 2020-08-18 22:26 | Läst 2711 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Såg Maier-utställningen på Kulturhuset för några år sedan....inspirerande bilder tyckte jag med både tyngd och lekfullhet.
Tråkigt detta med din vän. Fantastisk fotograf "konstnär" Vivian Maier, bara synd att hon inte blev uppmärksammad under sin levnad.
😊
Såg en fantastiskt fin utställning där på fabriken för ett antal år sedan med Christer Strömholm och Anders Petersen. Även de printarna var av högsta klass.
Jag såg utställningen på Dunkers i Hbg och blev helt betagen av hennes bilder. Oerhörd hög kvalitet.
Ser fram emot att kolla på denna utställningen också.
Detta får mig att vilja ta en tur ner och besöka denna intressanta utställning.
Tråkigt och sorgligt med din kompis Magnus.

Mvh Janne