Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Yes! Jag lyckades faktiskt fånga några fler ögonblick på gatan i år

Jag brukar lägga ner gatufotandet i november. Allt talade för att så skulle ske i år igen, mycket på jobbet, många frilansuppdrag som skulle levereras och på det mörkt och ogästvänligt väder. Därför gjorde jag ett förhastat avslut i mitt förra blogginlägg.

När man rannsakar sig själv kan man oftast göra mer och tidsbristen visar sig bara delvis sann. Efter en veckas roadtrip med besök hos olika biltillverkare i väst tvingades jag lämna in ett objektiv till reparation. Det hade fått närkontakt med det hårda golvet hos Volvo i Göteborg. Väl inte i stan var motståndet mot en fotorunda minimalt och lätt att besegra.

Detta skedde en knapp vecka före jul och kommersen intensiv. Jag beslöt mig för att försöka fånga detta på bild, samtidigt som jag ville hålla mig lite på avstånd och inte gå in och trängas i några butiker. Ni vet varför.

I Gamla stan var det trångt på Stortorget där det hölls julmarknad. Perfekta förhållanden för en ficktjuv kan man tänka, men icke. I ett hörn stod en polisbuss uppställd. På trappan till Börshuset stod en konstapel som berättade att de bestämt sig för att detta skulle bli den första julmarknaden utan någon anmäld fickstöld sedan 1310. På andra sidan torget stod en kollega och kollade in folkmassan demonstrativt.

När ljuset föll drog jag mig till Kungsträdgården där det går att åka skridsko. En aktivitet som gör sig snyggast på bild i skymningen.

Sporrad av de många bildmöjligheterna som jag uppstod bestämde jag mig för att åka in till stan igen under Annandagen. Jag tänkte att det blir kanske ännu mer kommers när mellandagsean drar igång? Men icke. Det var rätt dött på stan.

Istället för rea-kaos blev det fokus på hur folk klär sig. Ingen kan väl ha missat att nästan alla klär sig i svart. Det har jag länge försökt fånga, men aldrig lyckats fullt ut trots att det spontant låter rätt enkelt. Men det är inte helt lätt att få till en bild som är så stringent, komplex och välkomponerad som jag önskar. Bilden överst är kanske mitt bästa försök hittills. Här är annat försök:

Ytterligare en anledning till att jag tagit fler gatubilder under vintern än vanligt är att jag sporras av ett projekt som jag och Joakim K E Johansson håller på med. Det är inget fotoprojekt, men det fokuserar helt på gatufoto. 

Berätta gärna vilken bild du fastnar mest för!

Här är lite fler bilder från december:

Inlagt 2021-12-28 20:32 | Läst 1156 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Inspirerande och kul att du är ute och plåtar. Och bra bilder, som vanligt.
Om jag skulle välja en så blir det damen i blå basker, kanske vore på sin plats att ta bort plastbiten som hållt prislappen ;)
HaD/Gunte..
Svar från froderberg 2021-12-29 12:37
Kul att du såg den detaljen! :)
Riktigt bra bilder!Ta på dig varma kläder. Än sä är det långt till vår
Svar från froderberg 2021-12-29 15:56
Tack. Har precis beställt ett par fula dunbyxor, så nu kan jag inte skylla på kylan.
Många bra bilder. Fastnar för flera av dem. T e x grabbarna i tropikhjälmar. Känns märkligt att se unga människor i dessa koloniala markörer av anno dazumal. Den tämligen hårbefriade tomten på promenad. Kanske letade efter Rudolf. Mor och dotter i sina märkligt uppblåsta dunjackor. Offer för modet. Mobilfotograferna i näst sista bilden är underbar. De tycks fotografera en huvudlös jättelik fotbollsspelare. Den bästa bilden i serien i mitt tycke är dock paret som sitter på var sin stol vid vattnet. De skiter fullständigt i kommersen. De har bara ögon för varandra. Härligt! Love is all you need.

Hälsningar Jörgen