FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om nordisk mat


Grindvakten. Friskala, Åbo 28.11.2013. Foto: Håkan Eklund.


Har suttit och bläddrat i kokboken "Michael Björklund - Min nordiska mat" som är en inspirationsbok för matvänner. Och som brukligt är med dagens kokböcker så bjuder de också på visuell njutning, dvs. har satsat stort på fina bilder. Matfotografering är ju också en genre i sig.

För Michael Björklund är mat en livsstil. Det är många av oss som genom åren sett honom på teve eller lyssnat på honom i radio eller som ätit hans mat på restauranger eller under andra tillställningar. Och numera hittas han oftast i sin egen Smakby på Åland.

I den här boken som är hans första egna kokbok vill han dela med sig om tankar om mat, råvaror och recept. En dokumentation över hans mattänkande och matlagning.
Boken utgör en liten gastronomisk resa genom Norden under olika säsonger med olika råvaror i fokus. Det är ju dessa två saker, säsong och råvaror, som formar matlagningen på våra breddrader. Som ger variation och spänning; det är en intressant resa som han bjuder på

Trots sina åländska rötter känner han sig nästan lika mycket hemma på många andra ställen i Norden. Via olika uppdrag har han, utanför Åland, rört sig speciellt mycket i Helsingfors och i Göteborg.

Boken inleds med en lista på tio sätt att bli en bättre kock. Första rådet är att hålla ordning och reda i köket, det är grunden till att kunna fokusera på själva matlagningen och då blir kockandet också roligare. Råd nummer fem lyder: Två stekpannor räcker. Den ena skall vara av högklassigt gjutjärn, den andra av teflon. Gjutjärnspannan håller hög och jämn värme, medan teflonpannan är bra att snabbsteka råvaror med.

Boken består av tre olika element:
- korta redaktionella och intressanta texter om kockar, bönder, fiskare som Michael träffat på runt om i Norden
- ett 60-tal substansrika receptsamlingar
- ett tilltalande bildmaterial.

Michael Björklund skriver att stekt färsk abborre har blivit hans främsta signaturrätt och ger ett recept på hur man på bombsäkert och gott sätt tillreder fisken. Eftersom abborrfiléerna i regel är rätt små så buntar han ihop några filéer till ett lite tjockare fiskknyt.

Smörstekt abborre
800 g abborrfiléer
byxade (benfria)
smör
salt
plastfilm

1) Salta abborrfiléerna. Lägg filéerna i fyra högar med köttsidan uppåt omlott på plastfilm. Rulla ihop var för sig och spänn plasten till jämna paket.

2) Lägg filépaketen i en ungsform och baka i ugnen i 75 grader till abborpaketens innertemperatur är 46 grader. Använd stektermometer! Låt abborrfiléerna svalna.

3) Ta bort plastfilmen och stek i rikligt med smör så fisken får färg.

Michael Björklund - Min nordiska mat
Kenneth Nars (text), Anton Sucksdorff (foto)
Eget förlag
224 s., inbunden, illustrerad, pris 35 e
ISBN 978-952-67572-0-9

Själv är jag ingen mästerkock, men har i åratal lovat mig själv att börja satsa mera  på matlagning. Bäst trivs jag att laga mat ute, under så primitiva förhållden som möjligt ... Det är väl urmänniskan i mig som gör sig påmind. Mest gillar jag att grilla lammkotletter på en glödbädd, helst ute i bushen. Senast gjorde jag det hos en kompis senaste lördagkväll, ute i mörkret med pannlampa. Och gott blev det.

Bilden av den övergivna leksaksponnyn tog jag i morse, när jag sökte hökugglan - utan resultat.

Nr 332/365.

Inlagt 2013-11-28 20:30 | Läst 4749 ggr. | Permalink
Michael Björklund är en trevlig filur. Jag var ute med honom för 13 år sedan och lagade mat i skogen. När min bil dog visade sig att han var rätt bra på motorer också. :)
Svar från Håkan Eklund 2013-11-29 09:23
Det var intrerssant att höra!
Michael har också använts som "språkambassadör" inne i finska Finland, när han besökt skolor och lagat mat på svenska med eleverna. En kille som öppnar många dörrar med glimten i ögat, som bjuder på sig själv.
- hawk