FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Markernas glädje


Har sol i sinnet. Åbo 29 mars 2014. Foto: Håkan Eklund.

Vi känner alla till detta: trots de flesta av oss har alldeles tillräckligt med bilder av blåsippor, tussilago och vitsippor är det bara så svårt att låta bli att fotografera dem igen - när de äntligen signalerar vår!

Det blir något av en ritual som bara skall göras. Som hör våren till. Som bara gör en så glad.

Just den här tussilagon tillbringar en av sina sista vårar. Sen är den dess släktingar på detta ställe borta för alltid ... Marken där den växer skall bebyggas med våningshus, den mesta av marken hamnar alltså under betong och asfalt. Men tack och lov är detta en växt som alltid hittar växtutrymme, i vilka dikeskanter och skräpmarker som helst.

En överlevare.

Inlagt 2014-03-31 08:31 | Läst 4394 ggr. | Permalink
Mycket fint vårtecken o bild Håkan!
Svar från Håkan Eklund 2014-03-31 13:09
Ja, när tussilagon blommar är det mesta omkring grått o trist ... Lyser upp.
- hawk
Saken tangerar en ständigt pågående filosofisk diskussion: Måste en sak som är bra nödvändigtvis leda till något ytterligare bra? Kan den inte vara bra i sig? Intrinsikalt god, som man säger inom filosofin? Jo, tycker jag. Att fota vårblommar fastän man har många sådana bilder - bara för att det gör en glad, det är intrinsikalt gott.
Att en sak kan vara bra utan att den leder till något ytterligare, är en bra insikt här i livet - tror jag.
Svar från Håkan Eklund 2014-03-31 13:15
Det där påminner mig om något som det räckte länge för mig att inse, nämligen att sk "onyttiga saker" kan vara hur nyttiga som helst.

Jag växte upp på en bondgård där nyttigt arbete var det enda som hade något värde. Som tonåring blev jag fågelintresserad och använde massor av tid och energi att "springa efter fåglar" ... som pappa tyckte var helt förkastligt. "Det ligger inga penger i det där" brukade han säga, trots att han själv nog var humanist och inte någon pennignisse.

Men fel hade han ändå, som vuxen har jag tagit in många månadslöner via naturkurer som jag lett. Och för 10 år sen kom jag underfund med det faktum att allt som gör en glad och lycklig, oberoende av vad det kostar eller ger tillbaka i pengar, är ändå nyttigt. Dvs: en glad och nöjd och tillfreds människa är till nytta för samhället, och då måste ju alla dessa "onyttiga" hobbyn vara nyttiga ... Eller hur?

- hawk
syntax 2014-03-31 14:07
Jo, absolut Håkan! Det är som med exempelvis vetenskap. Den måste vara obunden och förutsättningslös (god i sig), eftersom man inte vet vilka fantastiska genombrott den kan leda till i andra och tredje led. Spill Off-effekterna från en till synes "onyttig" forskning kan plötsligt leda till enorma värden.
Man kan även erinra om livshållningen att vara hygglig mot sina medmänniskor. Det kan verka som om nyttan är begränsad i förstone - men många gånger leder det till hygglighet tillbaka som mångdubbelt överstiger ingångsvärdena. Ja, listan kan göras lång på saker som man gör för att man tycker att dom är bra i sig, helt utan kalkylerade ytterligare goda följdverkningar.
Ibland får jag frågan att "Vad är det för mening med det där?" Folk är oerhört triggade på att en sak inte kan vara bra, om den inte leder till ytterligare något gott. Det tycker jag är en av vår samtids stora logiska kullerbyttor. Under tidigare historiska epoker skulle man inte ha haft den minsta förståelse för ett sådant synsätt.
Din bild på den underbart lysande blomman förmedlade glädje och skönhet till mig...rakt in i mitt kök där alla familjemedlemmar hostar och snuvar och går och hänger läpp...
Tack!
/ Lena
Svar från Håkan Eklund 2014-03-31 13:16
Javisst gör vårblommor oss glada! Tillsammans med solen och de ljusa dagarna!
Snart är ni friska och pigga igen!
- hawk
På lördagen tog jag massor av bilder på tussilago. Ingen bild blev bra. Igår gjorde jag om det hela med samma resultat. Tusen tussilag ändå hittade jag inte bilden. Den tycks växa väldigt bra på schaktade marker. Där jag var är det en grusplan. Förra året blev en breddad väg klar. I dikesrenen växte tusentals tussilago.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-03-31 13:18
Ja du, inte behöver det vara lätt att ta tussilagobilder. Här var det en mycket stökig bakgrund så jag gick till bilen och hämtade mina svarta "överdragsbyxor" som fick fungera som fond för blomman, och med 100 mm makron blev det helt ok och jag fick jag fram de solbelysta blommorna till max.

- hawk
Jag blir bara glad av din tussilago, nog måste det vara ett värde i bara sånt :)
Dessutom ska ju här bebyggas så du har ju utfört en kulturhistorisk gärning.
Skämt åsido, som ni redan sagt nedan, sådana här saker har stort värde, oavsett
om de kan växlas till pengar eller bara gör oss glad bara för att.
Människan behöver få glädja sig åt våren och blommornas återkomst utan något skäl alls.
Att få lova att fotografera dessa skönheter är en extra glädje...oavsett resultat.
Svar från Håkan Eklund 2014-03-31 20:04
Kloka ord!
- hawk