FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Utrotningshotat yrke


Hantverkare i sten. Åbo domkyrka, 3.9.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 246/365.

Först passerade jag killen, noterade vad han gjorde och tänkte stilla att det borde fotograferas. Men kameran låg nere i ryggsäcken, och jag hade en timmes promenad framför mig (att gå hem till ön ...). Gick vidare.

Sen stannade jag. En inre röst övertygade mig att det är just så där som man inte skall tänka, att man inte orkar besvära sig.

Det som mannen gör  är ett unikt och utrotningshotat yrke. Det är inte vem som helst som idag kan lägga en gammaldags stenlagd trottoar/gata. Alltså stannade jag, tog fram kameran och gick tillbaka. Frågade om jag fick ta några bilder, han svarde inget, men kroppsspråket sade "ja". Kanske var han en "utlänning"; han bara jobbade. Och han var noga med vilka stenar han valde som nästa. En yrkesman.

Tog några bilder, tackade och gick. Och kände mig nöjd med mig själv. Att jag lät mig själv övertala mig själv. Ibland måste man ju bryta arm med sig själv också. Kul i sig.

Man skall ju ta bilden när man ser den. Alltid. Om man kan.

Inlagt 2014-09-03 21:52 | Läst 1525 ggr. | Permalink
Mycket fin bild! Hils, LO
I Sverige är yrket nu högst levande efter decennier av tillbakagång. Fin bild.
Mycket bra porträtt av yrket. Kul med stenarna i förgrunden och det korta skärpedjupet. Ha det bra /Jimmy
Gillar bilden och gillar texten, mycket fint! / Björn T
Fin bild och text. Det som slår mig mest är " man ska ta bilden när man ser den ". Många gånger, oftast från bilen ser man fina hus, lador, ett träd eller liknande som man tycker är väldigt vackert helt beroende på hur ljuset ligger på motivet. Allt för ofta åker man förbi, man har inte tid att stanna. Nästa gång ser det inte alls lika fint ut tack vare ett annat ljus.
Sten
Tänk vad ofta man tänkt detta, gillar verkligen din bild. Det gäller att fånga ögonblicket och hoppas att man har kameran med sig. Fin text //Kicki