FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vägen till björnkojorna


Bäverbäcken. Kuhmo 13.9.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 256/365.

Visst ger en dylik bild känsla av orörd vildmark, ändå är det tyvärr inte så i verkligheten trots att bävrar fällt träd intill bäcken (och sen skjutits bort av jägare ...). Vi befinner oss i ett produktivt ekonomilandskap i ytterst glesbygd, nära gränsen till Ryssland.

Visst är bäcken fin som vi kör över på väg till björngömslena i gränszonen, men alla omgivande skogar är unga ekonomiskogar; "second-growth" säger man i Nordamerika. Via enorma kalhuggningar av ursprungsskog har Forststyrelsen (= staten ...) idag skapat växande ungskogar i området som en dag kommer att ge fint timmer.

Men någon vildmarkskänsla finns nog inte i dessa skogar, förutom i små dungar (som intill denna bäck där både duvhök och tretåig hackspett häckar) som framstår som små öar i en arkipelag av enformig produktionsskog som genomkorsas av ett tätt skogsbilvägsnätverk.

Ett tiotal km längre norrut hittas dock ett skyddat skogsområde längs gränsen - tack och lov.

Här några rader ur Wikipedia:

A secondary forest (or second-growth forest) is a forest or woodland area which has re-grown after a major disturbance such as fire, insect infestation, timber harvest or windthrow, until a long enough period has passed so that the effects of the disturbance are no longer evident. It is distinguished from an old-growth forest (primary or primeval forest), which have not undergone such disruptions, as well as third-growth forests that result from severe disruptions in second growth forests.

Inlagt 2014-09-15 10:24 | Läst 1584 ggr. | Permalink
Det är precis vad du beskriver jag upplever här hos mig, under min resa i Finland och genom Sverige i sommar. Jag är förvånad över att se sönderkörda kalhyggen i Kuusamo, jättehyggen runt Fulufjäll. Runt den spångade leden spar man lite skog för att förstärka vildmarkskänslan. De här orterna som är sådana dragplåster för turismen borde kalhyggen förbjudas.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-09-15 13:35
Du slår huvudet på spiken, Sten! Det är egentligen en skandal att gamla primärnäringarna inte har insett att vi lever i nya tider, där dylika områden med enorma naturvärden i sig - har ett större egenvärde ohuggna än huggna ... . Alltså borde "management objectives" ändras, men nej. Man kör på som förr och på ett huj förvandlas unika urskogar till trista, monotona vardagsplantager som hela landet är fullt med. Ett holistiskt naturbrukstänkande saknas helt; var och en håller på i sina små, smala och mentalt trånga produktionsfållor.
- hawk