FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Spionering under planering


Natofartyg i Aura å, Åbo. Augusti 2014. Foto: Håkan Eklund.

Ibland hittas intressant nyhetsmaterial även i en kvällstidning. I dagens nummer av finska Iltalehti (14.10.2014) finns ett reportageuppslag om mystiska ryska markaffärer i Finland. Det gäller markområden som ligger nära till flygfält, militära förråd, fartygleder eller andra strategiska ställen som köpts upp av ryssar, som ingärdats med staket - men där det inte finns någon verksamhet kopplat till samhället i fråga. På ett ställe hade till och med staden bekostat asfaltering och väg till en byggnad (som ryssarna byggt) men sen dess stått ingärdad och bevakad med kameror, men "tom" på (synlig)verksamhet ...

Nära ett militärflygfält har en rysk kvinna köpt ett ruckel till hus med omgivande mark, där man har direkt insyn till landningsbanan och en intilliggande "radiopeiliantenni", vad det nu sen heter på svenska (kanske antenn för radiopejling?). Adressinformationen om ägaren stämmer inte och uppgiven telefonnummer fungerar inte ...

I artikeln finns ett antal motsvarande märkliga markaffärer som inga myndigheter tycks ha koll på; det är i stället en pensionerad polis som av eget intresse börjat forska i saken.

Igen ett bevis på hur länge vi  i Finland/Norden invaggats i tron att allt är ok i vårt avlägsna hörn av världen, i ett gulligt folkhem där alla tror gott om alla (som man förstås gärna skulle tro). Samtidigt skriker vissa politiker sig röda av ilska när vår statsminister Stubb utomlands gett intervjuer om ev. Natointresse, som är en tabufråga för många i detta naiva land. Skulle dessa människor vara lite mera inlästa på vår östra granne, så kanske de skulle vara mindre naiva.

Inlagt 2014-10-14 14:18 | Läst 2421 ggr. | Permalink
Skrämmamde läsning, verkligen, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-10-16 13:17
Kunde nog vara dags att vi lite mera systematiskt skulle kolla upp var vår vänner i öster sysslar med i vår knutar ...
- hawk
Man tycker människor ska ha lärt sig men det är intriger över allt. Alla vill slå sig på bröstet och visa sin styrka. Det vi i familjen reagerade över när vi var till Finland i sommar var att det fanns ingen information på Svenska men hur mycket som helst på Ryska.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-10-16 13:18
Hej, ja, människan tycks inte utvecklas i samma takt som den teknik vi utvecklar ...
Ang. detta med ryska: då har du tydligen rört dig i östra Finland, här i SW är det finska o svenska som gäller.
- hawk
Sten Björklund 2014-10-16 15:37
Från Koli - Kuusamo - Uleåborg. Vi letade broschyrer, men även på anslagstavlor stod på Ryska, Finska eller Engelska. Vi upplevde att det förändrat en del. Första gången vi var till Kuusamo ( 93 ) tyckte vi att det var väldigt många Tyskar däruppe. Appropå det du skriver så kan man undra vem inom Finska staten som tillåter Ryssar köpa mark utan att sedan kontrollera eller ställa villkor. Skulle Ryssarna tillåta det motsatta ? Knappast.
Sten