FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Wägers fyra steg



I Kökars stenrike. November 2014. Foto: Håkan Eklund.

Läser i Markus Wägers bok "Kreativ fotografering" (2014) om bakgrunden till hans bok. Han tyckte att de flesta fotoböcker skrivna av fotografer inte var tillräckligt pedagogiska och skrev själv en lärobok. Som autodidakt försökte han hitta ett nytt grepp om sambandet mellan teori och praktik. Själv hade han börjat fotografera digitalt 2006.

Han anser att tekniken bör vara en bisak i fotograferingen, visserligen en viktig bisak, men inte det viktigaste. Det som räknas är bilden. Resultatet. Tekniken är medlet som hjälper fotografen att nå målet.

I boken har han delat upp vägen till en kreativ bild i fyra "gestaltningsmässiga grundelement" som han uttrycker sig: perspektiv (vinkel, brännvidd, avstånd), skärpa (hur mycket skarpt), exponering (hur optimera) och komposition (för att få en dynamisk, intressant och spännande bild).

Sen tillägger han att det behövs ett femte steg för att få den perfekta bilden, ett steg som egentligen är det första ... "Det gäller att först hitta ett bildinnehåll, att utveckla en bildidé". Att utforma en idé är en kreativ process, en bra bild kommer inte av en slump konstaterar han.

Det kan vi hålla med om.

Inlagt 2014-11-13 15:41 | Läst 1289 ggr. | Permalink
Instämmer. Men alls icke självklart för alla. Hade aldrig hört talas om Wäger, så blev det till att googla. Och kanske beställa boken. Tack för tipset!
eva
Hej! Jag tror också att bildidén är viktig för bra bilder. Förmåga att visualisera en bild och omsätta den till ett fotografi går säkert också att öva upp medvetet.
Mvh
/Per