FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Nordliga dumsnutar


Tallbit hane, Riisitunturi, Kuusamo 21.3.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 80/365.

På lördagen gjorde jag en tur upp till Riisitunturi i Kuusamo för att kolla in eventuella ställen för landskapsfoto. Senast blev det snöstorm när jag var på väg, och fick vända. Nu sken solen, det var kallt och lugnt med klarblå himmel, men massor av snö (100 cm). Jag insåg snabbt att utan skidor och snöskor hade jag inget att  göra i området.

Svängde vid en parkering och skulle just åka iväg när jag hörde ett svagt obekant fågelläte från en liten plantering med sibirisk lärk. Kollade med kikaren, och hittade fyra tallbitar! En hanne och tre honor.

Det var nu jag saknade mina snöskor (finns på stugan i Oravais ...), men det var lite skare i snön och jag lyckades sakta ta mig in bland träden och få en del bilder av dessa så gemytliga nordliga fåglar. Ibland trampade jag igenom och sjönk till armhålorna ner i snön ...

Tallbitarna klängde som papegojor ute på de klena kvistarna och åt av de små knopparna som syns på grenarna. Däremellan satte de sig för att putsa fjädrar och näbb.

Under 1800-talet fångades flyttande tallbitar som kramsfågel i södra delarna av Skandinavien, de kallades ofta för dumsnutar, eftersom de var så orädda (och lättfångade ...). För att sen hamna i stekpannan.

Inlagt 2015-03-23 21:05 | Läst 1635 ggr. | Permalink
Ser ut som du träffat på många nordliga fåglar. Det är länge sedan jag själv sett dessa vackra fåglar. Även korsnäbben har försvunnit från mina marker.
Sten
Fin bild på vacker fågel, skönt ljus! LO
Har inte sett dom på några år, vissa vintrar kommer dom i stora flockar också här i Östergötland, mycket fin bild!/ Björn T