FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En försvunnen värld


Längs vägen hem. Aura å, Åbo. 30.9.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 273/364.

Är det någon i bokbranschen som drar nytta av internet är det antikvariat, eller kanske hellre tvärtom - vi som är kunder har nytta av systemet. Nya böcker hittas ju var som helst. Annat är det med gamla böcker, där de udda exemplar som ännu finns kan hittas på de mest underliga ställen, som man aldrig ens skulle hitta - om det inte var tack vare internet.

Tidigare kunde man ju bara helt fysiskt kolla in böcker genom att besöka butiker, eller gå på mässor. Nu är det ju bara att "googla" efter en titel, och vips hittas titeln. Som härom dagen när jag sökte Sven Danells bok "Guldstrand" (1952) som handlar om den svenskspråkiga befolkningen i Estland. Första träffen kom från ett antikvariat i Suomussalmi, av alla ställen. En helfinsk ort mellan Kuhmo och Kuusamo, längs ryssgränsen. Där fanns boken.

Två dagar senare har jag boken i ett kuvert i postlådan där jag på handstilen ser att det är en äldre person som skickat. Och boken på 300 sidor kostade 4 euro! Fast den skulle ha kostat 40 hade jag köpt!

Bokens undertitel heter  "Minnen från sju år i Estland" och handlar om Danells år som ung präst i dessa svenskbygder i mitten av 1930-talet. Det som han beskriver och berättar om låter som 1800-tal, så isolerade och särpräglade var detta kustfolk. Speciellt intressant är det att läsa om Odensholm, som jag och mina vänner besökte i juni i år. En ö som ligger 7 km utan Spithamnsudden i västra Estland. Att läsa om livet därute, när ännu samhället var intakt, är intressant. Allt var så primitivt och gammalmodigt, men välfungerande.

När ryssarna kom under andra världskriget kördes de ju bort, och sen blev ön ett "kustfort" i Röda arméns tjänst. Efter Estlands självständighet 1991 blev ön ett naturskyddsområde, med ett caretaker-par som till 50 % har estlandssvenska rötter.


Inlagt 2015-09-30 22:06 | Läst 4325 ggr. | Permalink