FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bilder och bildberättande


Koncentrerad bildberättare. Hangö 17.10.2015. Foto: Håkan Eklund.

Kan inte låta bli att reflektera kring detta med ord och bild, och vikten av det tidigare (orden) i ett bildsammanhang.

Heikki Willamo är ett bra exempel på hur mycket mera bilderna/bildberättelsen lever upp och får liv och mening när fotografen själv berättar. Det är som att få följa med när bilderna skapas, att få följa med i tankegången kring ett speciellt projekt, att lära mera både om substansinnehållet kring bildtemat och att få några glimtar om hur olika bilder skapats. Det är både underhållande, intressant och lärorikt. Trots att samma material har publicerats i böcker/kommer att publiceras - blir det bara så mera och tydligare vid en bra muntlig bildvisning, där det också skapas en dialog.

More is more ...

Passade på att titta på en utställning i Hangö stadshus under veckoslutet med kända fotografer (Kevin Frayer, Dar Yasin och Fabio Cito), men det fanns ingen utställningskatalog med information om bilderna. Eftersom det handlade om dokumentära bilder blev det ju bara en massa gissandet, som är rätt meningslöst, som gör att man konsumerar bilderna rätt snabbt. Som i sig är synd när man vet att varje bild innehåller en intressant histora - som man inte kan gissa sig till ...

Inlagt 2015-10-20 13:11 | Läst 1144 ggr. | Permalink
Jo, en bild kan ju få ett helt annat värde beroende på vad vi vet om den. Det är intressant och fascinerande att höra berättelser. Ofta blir man avis att man själv aldrig kommer iväg på så spektakulära fotouppdrag... eller har tid till en mer utdragen dokumentation som kan ge fantastiska bilder.
Ibland kan det behövas väldigt lite för att en bild ska få en annan innebörd. I en fotoklubb bedömdes svartvita bilder. Vi fick en varsin. På en bild stod tre äldre kvinnor, två med varsin cykel, tittande åt samma håll. Ingen funderade så mycket på innehållet tills en lade till texten " vem har tagit min cykel ? " Plötsligt fick bilden ett innehåll.
Sten
Berättandet är viktigt.
Hade utställning med mina bilder av ett svunnet Hässleholm
I höst. Där kom några som inte bott här
men blev så intresserade när jag berättade var husen funnits.
De tackade mig för jag ville berätta så mycket..
Gun-inger