FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Full utdelning


Stenfalk. Kimito 1.11.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 306/366.

Mitt på dan slet jag mig loss från datorn och gjorde en tur i närområdet här ute på Kimitoön. Har sällan haft 500 mm på kameran i sätet intill; idag hade jag - och det blev full utdelning.

Först träffade jag på en varfågel; tyvärr satt den på en tjock och ful telefonledning och det blev inte snyggt.

Sen när jag körde tillbaka till jobbet såg jag en liten prick uppe i en stor björk ute i åkerlandskapet, kollade med kikaren och såg att det var en stenfalk. Fick några bilder av "fågel i landskap"; troligen den första bild som jag lyckats ta av stenfalk som inte är någon vanlig fågel i "mina marker".

Både varfågel och stenfalk har ju en nordlig utbredning, de två som jag träffade på idag är på flyttning söderut. Undan den annalkande vintern.

Inlagt 2016-11-01 14:02 | Läst 1449 ggr. | Permalink
Stenfalk hade jag aldrig hört talas om, så jag var tvungen att google det för att se om den kunde ses i Danmark. Till min stora förvåning - kan den träffas här speciellt under våren och hösten, troligen som flyttfågel.
Så man lärde sig lite historia på en bildsida :-)
Många vänliga hälsningar från Erik.
Stenfalk har jag sett en gång. Det var på orrspel på 80 talet. Den satte sig på en pinne mitt i spelet men orrarna brydde sig inte ett dugg. Väl medveten om att den inte utgjorde någon fara.
Sten
Vad trevligt! Den har jag sett flera gånger, och det har alltid varit i 'flyttider' och längst ut i Stockholms ytterskärgård. Jag kanske har den på nån gammal analog bild.. men jag är inte säker.. Den är verkligen liten, inser man när man ser den i verkligheten!
Hälsn!
Vilken lycka! Jag har själv aldrig sett en stenfalk, men vet att den häckar i Skandinavien. Här vid västerbottenskusten har rovfåglarna haft det kärvt i år på grund av nära nog obefintlig tillgång på smågnagare. Men det blir kanske bättre nästa sommar? Födotillgången och reproduktionen går ju i cykler.