FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sommarfalken


Vaktar över en flygg unge. Vörå 23.7.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 204/365.

Jag sökte fjärilar på ett hygge, ursäkta - på en förnyelseyta, när jag blev uppvaktad av en lärkfalk. Den hade en flygg unge i skogskanten. Mamman (?) satte sig i en torraka och höll sen ett öga på mig.

Småningom insåg den att jag var ofarlig och började fånga sländor i flykten, tyvärr hann jag inte med i den svängen. Ungen satt i en tät tallkrona och gnällde ...

Fjärilarna var också kvicka, och sen blåste det - det är inte lätt detta med naturfotografi.

Trots ett stort naturintresse kallar jag mig inte för naturfotograf, snarare då naturkunnig fotograf.

Har man ambition att vara en naturfotograf, skall man inte göra något annat än att vistas i skog och mark, med kamera, kikare och gömsle.

Inlagt 2017-07-23 19:16 | Läst 1240 ggr. | Permalink
Då är jag en naturfotograf då. Redan i mitten av 60 talet men framför allt sedan 70 talet när jag tog mitt körkort har jag aldrig gjort något annat än vistats i naturen. All fritid, efter jobbet, på semestern. När mina barn var små tillbringade vi många nätter i skogen under många år. Orrspel, tjäderspel o.s.v. Utan överdrift kan jag nog påstå att jag varit på orrspel över 1000 gånger, men det kan lika gärna vara betydligt fler. Har nog det uppskrivet men orkar inte räkna igenom sidorna i dagböckerna.
NATURFOTOGRAF ? nä vill nog inte kalla mig naturfotograf. Inte ens naturkunnig fotograf. Jag brukar säga att jag kan väldigt lite om väldigt mycket men väldigt mycket om väldigt lite. T.ex. Orren. Efter 30 år på orrspel så ser man en hel del. När sedan forskarna kommer på samma sak efter 10 år så gläds man åt att jag kanske ändå hade rätt. Tretåig hackspett och sparvugglan är två andra som jag följt ingående.
Fjärilar har jag dock svårt för. Får sällan till bilderna som jag vill. Alltid oskärpa någonstans. Dessutom kan jag inte namnen på särskilt många.
Sten
Ja, allt är relativt. Några vårar fotograferade jag intensivt orrspel, en av de bästa helhetsupplevelser som jag varit med om i naturen. Stället låg svårtillgängligt, de började på isen på en skogstjärn, när den senare på våren smälte flyttade de upp på myren. Då fanns det ett 20-tal fåglar, det var liv och rörelse. Övernattade i fotogömslet på nätterna då pärluggla och ibland sparvuggla hördes från skogen intill, flyttande knipor i april, tranor som parade sig intill gömlset. Spännande.

Sen flyttade jag bort och hade inte längre tid och möjlighet, men min kusin fortsatte att kolla platsen. De senaste tio-femton åren har det dykt upp 3-4 orrar ...
Ekologisk utarmning.
- hawk