FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Avsaknad av självkritik


Min första vargbild; tidigt 1960-tal. Foto: Håkan Eklund. Nr 323/365.

För naturen är det en tragedi att det saknas naturvetenskaplig kunskap/vanligt naturvett på våra tidningsredaktioner.

Jag vet inte om de (tidningshusen) själva förstår det, men i åratal har de flesta dagstidningar i Finland fungerat som populistmegafoner  som i praktiken blir en "legaliserande plattform" för allehanda rabulisters hatretorik som de ofiltrerat publicerar.

I senast veckas Hufvudstadsblad (14.11.2018) finns en insändare med rubriken "Skjut alla vargar!"

Att inte redaktörer på debattsidor putsar bort sådana uppmaningar (dessutom som  rubrik) visar på inkompetens. Dylika uppmaningar finns det gott om på nätet, och det kunde räcka med det. Deras trovärdighet är ändå  inte på samma nivå som en anständig papperstidning. Tidningar som villigt går rabulister till mötes och upplåter sin tidning som informationskanal, borde bojkottas. De undergräver fullständigt sin trovärdighet.

En redaktörs uppgift är att redigera; i sådana här fall krävs nog en viss "muntvätt" - om inte insändarskribenter själva formulerar om sitt sätt att presentera åsikter på ett mera anständigt sätt, behöver de inte bli publicerade.

I Norden har vi få däggdjursarter, de som vi har har alla sin uppgift i vårt ekosystem och man kunde ju tro att vargen skulle inneha en hög status som ett synnerligen klokt djur, som dessutom är våra hundars stamfader. Men nej, i decennier trummar rabulister ut sin hatretorik där de skrämmer folk med att våra barn och åldringar är i fara. Om så skulle vara, borde det väl synas i olycksstatistiken?

Insändarskribenten (från Helsingfors) skriver bl.a. " - - - där barn och äldre rör sig längs vägar och i skogar passar inte vilda och farliga djur inte längre in."

Ett exempel på fullständig okunskap om djurs beteenden, och om hur naturen fungerar.

I Botswana såg jag flera gånger kvinnor gå ute i busksavannen med dagens vedhög på huvudet,  medan ett lejon passerade i fonden. Kvinnan brydde sig strunt om lejonet, hon visste att hon inte var det byte som lejonet sökte, och lejonet brydde sig fullkomligt strunt om kvinnan. Men i det landet kunde människor sin natur, som vimlande av farligheter. Enligt skribenten ovan borde de väl alla skjutas?

Ett problem med insändare som den i Hbl är att människor som vet bättre inte orkar bemöta med saklig information, de blir genast nerrackade av dessa gubbar (oftast sådana, modell äldre ...) som kör med samma metod som Trumpen: kritik bemöts med ännu hårdare motattacker. Alltså formar dessa rabulister många naturokunniga människors åsikter. Det är inget under att de flesta människor i landet tydligen på allvar tror att vargar är intresserade av barn och åldringar. Patetiskt.

Inlagt 2018-11-19 20:49 | Läst 1535 ggr. | Permalink
Sorgligt..! Utan att veta varför 'alla Vargar ska skjutas' så kan jag gissa att det kanske var en 'Älgjägare'.. Vargen tar ju 'bildligt' talat Älgköttet från jägarens frys.. kanske.. Imponerad att du har en så gammal teckning bevarad.. du var 'naturfreak' redan då.. :-)
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2018-11-20 09:19
Ja, det finns många starka krafter bakom all propagandaverksamhet, som folk i allmänhet i sin blåögdhet inte fattar, att de blir manipulerade.
- hawk
Menar du att tidningsredaktionerna är ansvariga för insändarnas åsikter? Eller att de bara ska släppa fram en viss sorts åsikter? Det framstår för mig det säkraste sättet att på sikt få precis ett sånt samhälle de flesta av oss inte vill ha.
Många hälsningar/ Björn T
PS Naturligtvis håller jag inte alls med insändaren i sak
Svar från Håkan Eklund 2018-11-19 21:32
En hatrubrik som "Skjut alla vargar" förtjänar inte publicering i en anständig tidning.
En rubrik som "Skjut alla människor" skulle ju aldrig accepteras.
- hawk
Svar från Håkan Eklund 2018-11-30 17:47
Jag forskade i saken och det visade sig att det var debattredaktören själv som hade satt rubriken = än värre ...
- hawk
Khalad 2018-11-30 18:47
Tack, roligt att du berättade. Och allt för försäljningssiffrornas skull......Gillar naturligtvis inte insändarens åsikter, hälsningar/ Björn T
Ja du Håkan, jag är så jävla trött på folk så det bästa vore väl att stänga igen datorn. Läste precis att skogsmaskinerna är på väg in i Tyresta naturreservat för en kärring som redan har för mycket pengar vill ha mer. Så kommer det att fortsätta, det finns inget som kan stoppa dessa valutasvin att göra som dom vill. Får väl se hur det går med tjuvjägaren K. Hedin. Nu har han suttit häktad ett tag så när domen kommer så är det säkert bara att öppna dörren åt honom. Längre straff lär han väl inte få. Då vill han säkert ha skadestånd också.
Det nappar dåligt för fritidsfiskarna i Dalälven också så nu ska det skjutas skarv igen. För kanske ett år sedan ville man skjuta tranor uppe i Umeå?? eller i närheten. Skyddsjakt kallar man det. Jag föreslog att det skulle införas skyddsjakt på generaldirektörer och jävlar vad det tog skruv.
Det har gått så långt att jag inte längre åker ut för att fota, lusten har helt försvunnit. Hornugglorna i Juni är det sista jag tog. Var till Hjälstaviken en sväng men inspirationen saknades. Igår rensade jag en av sparvuggleholkarna som innehöll en bikupa. Nödvändigt innan jag lägger av för i år. Förhoppningsvis kommer jag till Jokkmokk i vår/sommar. Där är det bara skog och natur, ingen dator, Tv eller radio.
Fin vargteckning.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2018-11-20 09:16
Hej Sten, ja, du och jag har nog samma syn på det som håller på att hända med vår natur som i snabb takt förvandlas till en billighetsprodukt för industri och fullkomligt naturokunnigt digitalt samhälle.

Skog som blir till likåldriga skogsplantager borde inte få kallas skog, det senare innefattar ett helt skogligt ekosystem.

Det är som att ersätta alla landets fina restauranger/restaurangkök med hamburgerkedjor/gatukök.

Det som du beskriver motsvarar till 100 procent det som sker på denna sida om Bottniska viken. Jag har inte tillgång till svenska (från Sverige) tidningar och vet inget om tjuvjägaren du nämner, men läste härom dagen i våra tidningar att det flesta vargar som dör i Finland faller för en tjuvjägare, medan allmänheten som inte vet något om vilda djur står och klappar händerna i smyg.

Det som jag mest irriterade mig på i Hbl-insändaren var att en som jag trodde anständig tidning tillåter en uppmaning till lagbrott. Så djupt har vi sjunkit i dagens "moderna informationssamhälle", man kunde faktiskt spy åt det hela ...
- hawk
Sten Björklund 2018-11-20 09:56
Karl Hedin är miljardär med skog, sågverk, trävarubutiker. Dessutom åker han omkring och håller föredrag om hur man bäst tar död på vargen. Med vapen eller gift. Något han nu anklags för att ha praktiserat själv. Han lär inte få särskilt långt straff. Många, främst jägare tycker naturligtvis han gjort något bra. Det finns flera filmer på You Tube.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2018-11-20 15:11
Det är så att man häpnar; hur kan nutidens upplysta människor vara så korkade att de uppmanar till lagbrott?
- hawk