FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Igen ett fynd


Mina allra första fågelanteckningar. Åbo 14.2.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 348/365.

Det lönar sig att julstäda. En stor del av dan har gått åt till att gå igenom hyllor, skåp och lådor. Sorterade bort ca 50 böcker som fick gå till ett ekotorg (dvs jag skänkte bort böckerna), massor av gamla cd:n, obestämda kablar, sladdar och allt möjligt som fick åka.

Sen hittade jag två ruthäften med mina allra första fågelanteckningar från 1965, mitt första år som amatörornitolog (13 år gammal) tillsammans med en pojke från granngården (som emigrerade till USA 1973). Jag ägde ingen fågelbok utan skrev ner allt som stod att läsa om 22 arter från Sigfrid Durangos bok Fåglar i färg som lånats från kommunens bibliotek.

Senare under våren hade jag sparat ihop pengar till min första fågelbok, som förstås var Durangos bok - en klassiker för alla som tittade på fåglar på den tiden. Förstås en ny art.

Teckningen ovan är en snösparv i vinterdräkt som jag hade på fågelmatningen den 4.1.1966, som såg helt annorlunda ut än bilden i fågelboken.

I häfte nr 2 har jag noterat ett antal fågelbon som vi hittat i hembyn Kimo, bl.a. tornfalkbo 15.5.1965 med 5 ägg ("brunröda med mörkare fläckar") i ett gammalt kråkbo i en tall, på 12 m höjd. Ortolansparvbo: "Boet på kanten i ett dike, byggt av gräs och tagel. 5 ägg, gråbruna med svarta fläckar. 29.5.1965."

Sen decennier tillbaka är ortolansparven bort från byn och hela ådalen, en art som minskat med 80-90 % både i Finland och Sverige (= industrijordbruk med stora täckdikade fält, bl.a.).

Tornfalken har däremot kommit tillbaka efter att ha försvunnit från byn pga miljögifter i slutet av 1960-talet. Från och med 1990-talet växte populationerna tack vare (mindre farliga jordbruksgifter) uppsättning av bolådor på lador i odlingslandskapet. Senaste sommar häckade en tornfalk i ett gammalt kråkbo några hundra meter från den plats jag beskrev 1965. Jag hade satt upp en holk på en lada i området (en av de sista ladorna som fanns), men ladan revs av markägaren, och holken följde med (brändes troligen upp).

Inlagt 2018-12-14 21:47 | Läst 808 ggr. | Permalink
Durangos bok var den första fågelbok jag ägde. Tror jag fick den av min mormor. Jag kunde sitta i timmar och titta på bilderna. Självklar ville man ut och se fåglarna i verkligheten. Ortolansparven såg jag på två ställen inte så långt ifrån där jag bodde. Kan ha varit i början av 70 talet.
Sten
Hej Håkan.
Det var både sjove og nostalgiske fund, som du fandt ved juleoprydningen. Fin ide med at andre kan få glæde af nogle af dine ting.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Fin berättelse!
Rätt imponerande med detta antecknande och verkligen kul att det inte försvunnit genom åren.
Mv/Gunte..
Ja, det är värdefullt med sådant som tecknats ned. Minnet är en dålig dagbok.
- hawk