FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Också ett utdöende hantverk


Ängslada. Ölandsbäcken, Oravais. 27.6.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 178/365.

Tidigare kunde säkert varje bonde timra en lada; ingen aktiv bonde av idag skulle klara det - kan jag tänka mig. Möjligen från den äldre ändan, eller om det är någon som annars är duktig hantverkare i timmer. Tyvärr behövs dessa ängslador inte längre och försvinner sakta men säkert ur vårt odlingslandskap.

Kunde inte EU:s miljöstöd till jordbrukare inkludera några lador per hemman? För underhåll och bevarande? De är en del av vårt kulturlandskap, åtminstone här uppe i Österbotten/dito i Västerbotten.

Inlagt 2019-06-27 21:34 | Läst 2571 ggr. | Permalink
Hade tänkt besöka ett område där ladorna renoverats när jag var i Jokkmokk men tyvärr räckte inte tiden till. (Vasikkavuoma )
Sten
Ett av mina projekt har varit att, under många år, spara lador i Västerbotten, både kust och inland, på bild. Sedan några år försvinner de i allt snabbare takt. Jag har fortfarande några "favoritlador" som jag återkommer till men de blir också färre för varje år som går.
Den bilden var kul att titta på! Ett fallfärdigt österbottniskt härbre?
Svar från Håkan Eklund 2019-06-28 15:54
Naee ... denna lada är inte fallfärdig, en av de få som ännu är i utmärkt skick. Jag skulle gärna ha den på mitt gårdstun, som vedförråd.
- hawk
Ängsladorna ja. Nog har man sovit sig genom några korta sommarnätter i en ängslada, medans det ännu fanns hö i dem. Fin bild som väcker minnen.