FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Också ett sätt att avsluta året


Kvalitetsstund under barnpassning (= barnfilm på teve ...). Åbo 31.12.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 365/365.

Normalt brukar nyårsafton firas i goda vänner lag; i år lovade vi sitta barnvakt åt äldsta dotterns två (5 och 4 år) - och det är väl rättvist i sig. Att ge plats för de yngre. Alltså nu i unga vänner lag.

Med intressanta böcker och smygsmuttande med rött i glaset under lugnare pass, går också detta hur bra som helst.

Boken ovan är från ett dokumentär verk "Pressbildens epok" (2000), med text på finska och svenska. En bok som jag inser att jag aldrig läst (liksom ett hundratal andra böcker i mina samlingar). Boken avslutas tidsmässigt just när det digitala tog över. Det intressanta är kommentarerna om bildjournalistikens uppgång och fall. Det senare inträffade tidigare än vad jag trott. Och hur länge det räckte innan det fanns ordentlig fotoutbildning arrangerad av landets utbildningsministerium.

Så här skriver bokens redaktör Jorma Komulainen: "På 1990-talet framhävdes bildjournalistutbildningen genom pressfotografernas försorg, men även då urvattnades den. Den föll på undervisningsministeriets avsaknad av visioner."

Angående avsaknad av respekt för proffsfotografer yrkesskicklighet (hur än den erhållits) och betydelse, när de började sägas upp på olika tidningar, skriver han så här: "Hur tillät chefredaktörerna detta, de som på 1970-talet talade så vackert om bildjournalistik? Hur skulle de ha reagerat om journalisten av olika orsaker velat skriva så att nästan varje ord hade saknat en bokstav?"

Något att tänka på.

Uppslaget ovan: pressfotografen Martti Brandts bildreportage från Helsingfors länsfängelse på Skatudden 1974 (till vänster) och Ensio Liesimaas köksbild från kvinnofängelset i Tavastehus (till höger). En typ av dokumentärfotografering som jag gärna skulle syssla med.

Nu är "En bild om dagen" avklarad, dvs. att varje dag grabba  tag i kameran för att knäppa några bilder, inne eller ute = åttonde året.Vad är det för vits att äga kameror, om de inte används?

Gott Nytt År!

Inlagt 2019-12-31 19:52 | Läst 2303 ggr. | Permalink
Ser verkligen ut som en riktig kvalitetsstund! Och Gott Nytt År Håkan!/ Björn
Svar från Håkan Eklund 2020-01-01 20:06
Gott Nytt Skottår, Björn!
- hawk
Härligt! Gott Nytt år Håkan! Hälsningar//Per
Svar från Håkan Eklund 2020-01-01 20:06
Låt oss göra 2020 till ett bra år!
- hawk
Det som hänt i naturen i mina marker under 2019 är en katastrof. Som tur är kan jag vid några tillfällen dra mig undan till Norrland och få lite lugn i själen. Men det har hänt många saker under 2019 som gjort mig väldigt glad. Min äldsta dotter fick en flicka i September. Det är en händelse som inte går att sätta ord på. Det är något stort. Dessutom att jag träffade min gamla arbetskamrat i Finland. Ritas kusin och före detta man till ett av kusinbarnen. Händelser som jag/vi värderar stort.
Nyss hemkommen från vår yngsta dotter där vi firade in det nya året vill jag tacka dig för den kontakt vi haft och önska dig och din familj god fortsättning.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2020-01-01 20:09
I boken ser du ett exempel på vad som hänt med skogarna i det österbottniska kustlandet, nu fylls de med vindkraftverksparker som ägs av utländska bolag ... den slutliga "döden" för skog. Det som nu är, borde inte kallas för skog. Det handlar om industrimarker.
- hawk
Vilken prestation med en bild om dagen. God fortsättning Håkan!

MvH
Johnny
Svar från Håkan Eklund 2020-01-01 20:10
När man blir van blir det egentligen en njutning, tro det eller inte! Riktigt kul.
- hawk