FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Att man aldrig lär sig


Här i solstrålen spatserade tjäderhönan ... Har bilden kvar på näthinnan.  Foto: Håkan Eklund. 21.4.2020.

Att man inte lär sig. Att alltid vara alert med avtryckarfingret. Att alltid vänta sig något bakom nästa krön, eller krök.

Som i går kväll, i skymningen.

Ja, jag hade kameran med 500 mm bredvid mig i sätet. Men, sen glömde jag mig och susade fram på skogsvägen utan att förvänta mig något att fotografera.

Satt bekvämt i bilen och lyssnade på dessa förbenade coronanyheter när jag plötsligt ser en vacker, präktig tjäderhöna plocka grus i en smal solstråle som sökte sig mellan träden och spillde ut över vägen. Framför näsan på mig. Skulle jag ha kört sakta, och varit alert, hade jag kunnat stanna på långt avstånd, och fått en bild. Troligtvis. Nu drog den sig försynt in i skogen, när jag kom körande.

Ok, nu är ju inte en bild av tjäderhöna det viktigaste (trots att det pärtar, ljuset var bra).

Utan vetskapen om att det verkligen finns tjäder i området, som jag försöker lära mig. Detta var 1500 meter från det ställe där jag tillbringade lördagsnatten.

Alltså finns det tjäder och spelplats. Men var? Området med lämplig biotop omfattar 300 - 400 hektar.

Inlagt 2020-04-22 10:29 | Läst 887 ggr. | Permalink
Det är nog i stil med Alfons Åberg man måste ha lite tråkigt ibland för att riktigt glädjas åt det när det är kul. Man får glädjas åt när allt sitter perfekt. Även om man har kameran beredda passagerarsätet så har det hänt många gånger att den varit inställd med för lång tid eller liknade, vilket man upptäcker efter 100 bilder.

Idag bestämde jag mig för att aldrig mer ställa om fågelkamera i AF-S, jag gjorde det på några stillasittande sävsparvar, och när kärrhöken kom så blev det en 100 bilder utan kontinuerlig fokus. Hm, bestämde samma sak i förra veckan, då det hände något liknade
Svar från Håkan Eklund 2020-04-22 14:42
Känns igen ... tyvärr :-)
- hawk
Hm knepigt det där men känns igen lite.
Svar från Håkan Eklund 2020-04-22 14:43
De flesta har i olika situationer varit med om att blir överrumplad.
Småningom leder det väl till nån typ av visdom.
- hawk
Äh det är lugnt jag ser tjäderhönan där i solstrimmorna, pickandes på gruskorn som den mal ner i magen :)

Fin bild :) men såklart typiskt också. Jag nämner inget om mina misstag så har jag inte sagt nått.
Svar från Håkan Eklund 2020-04-22 17:40
Ha, ha. Vi har alla våra små blunders ...
- hawk
Jag har alltid haft kameran i beredskap men visst har jag missat många bilder. Idag tar jag inte så allvarligt på dessa missar, de blir fler tillfällen brukar jag tänka.
Sten