FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Från prärielöpare till John Bauer skog


Så kan en granskog se ut, om den får sköta sig själv. Laitila 21.9.2020. Foto: Håkan Eklund.

Vissa gråmulna dagar kan vara synnerligen innehållsrika.

Fick vetskap om en sällsynt prärielöpare på en åker en timme norr om Åbo, kunde inte låta bli. Hittade raden med kryssare/bongare i en åkerkant bakom ett äldreboende i kommunen Laitila, och en mera samarbetsvillig fågel får man leta efter.

Först var vadaren svår att hitta ute på åkern (där lök skördats), fågelns skyddsfärg var perfekt, det var bara dess rörelse som avslöjade den (provianterade flitigt). Sen bytte den riktning, och kom rakt mot oss som stod på rad i en skogskant med våra tubkikare, som om den bara ville visa upp sig. Helt fantastiskt!

Kunde studera varje teckning i fjäderdräkten (rätt anspråkslös, lite som en brushona), men näbben kort, svart och rak. Normalt brukar jag inte släpa med mitt 500 mm vid kryssningsutflykter, oftast är ju "offren" långt borta och det är ju helt uteslutet att på egen hand ströva närmare - då skulle man bli hängd i närmaste äppelträd. Men nu ångrade jag verkligen att jag inte hade canonen med mig, prärielöparen kom som närmast på 15 m avstånd.

Prärielöpare (Calidris subruficollis) är en liten, fåtalig vadare i familjen snäppor som häckar lokalt i nordöstra Ryssland och nordligaste Nordamerika, men ses regelbundet i Europa.

Eftersom det var en ny art för mig, både globalt och  i Finland, blev det "pullakahvi" (kaffe med bulle ...) med fru A på närmaste fikaställe, som traditionen föreskriver i finska fågelskådarkretsar.

Först efter det ett besök i en fantastisk "John Bauer skog" i närheten, ett litet skogsområde fyllt med stora stenblock och grottformationer, som haft nån typ av "fornborg" under bronsåldern.

En skog som jag måste besöka på nytt med stativ och vidvinkel, en helt fantastisk skog som inte rörts på hundratals år. Alla stenar och stenblock täckta med ett tjockt och grönt mosslager (som alltid torkar bort om marken exponeras via kalavverkning = därför är hyggen så fula i steniga marker).

Inlagt 2020-09-21 18:33 | Läst 942 ggr. | Permalink
Bor säkert ett och annat troll i den vackra skogen..fin bild blev det också..
Mvh/Gunte..
Svar från Håkan Eklund 2020-09-22 20:16
Nästa gång plockar jag fram trollet.
- hawk
Grattis till Prärielöparen! Har sett den nere vid Ölands södra udde för mer än 10 år sen. Minns också att den hade kort näbb och liknade en hel del brushonan i teckningen, den visade sig också fint!
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2020-09-22 20:17
Du verkar ha varit en verkligt aktiv ornitolog!
- hawk
Tänk så många sådana här skogar som Korsnäs och kyrkan har avverkat här hemma. Ändå har många svårt att förstå min ilska. Inget finns kvar.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2020-09-22 20:19
Att kyrkans folk blivit industrilakejer är ett hån mot det de försöker få folk att tro på.'
- hawk
Wow! Stort grattis. Mycket trevlig läsning.
Fin skog också.

MvH
Johnny
Svar från Håkan Eklund 2020-09-22 20:20
Jepp, aldrig fel med en ny art ...
- hawk