FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ingen höjdare - men unik


Enda kornknarren som jag sett. Ett tre sekunders möte i Estland 15.5.2010. En art som jag hört hundratals gånger, men bara sett en skymt av just denna enda gång. Foto: Håkan Eklund.

Inlagt 2020-11-25 21:52 | Läst 801 ggr. | Permalink
Även jag har hört den många gånger men inte fått några bilder. Någon gång runt 1980 hörde jag en ute på en igenväxande äng söder om Skutskär. Gick mot den i hopp om att se och kanske fota den. Kom ganska nära men plötsligt ropade den 40 meter längre bort. Fortsatte mot lätet och samma sak hände igen. Knarrandet fortsatte en bit längre bort. Igen, igen och igen. Funderade hur den hann springa genom gräset varje gång. Jag gav upp och fortsatte min promenad till ett fågeltorn. På väg hem hör jag den igen. Men det var inte en, jag räknade till läten från fem olika kornknarrar. Senare träffade jag Per Aspenberg ( som jag berättade om tidigare, ringmärker pärlugglor ) Å vilken tur du berättar det. Jag har också hört flera kornknarrar där men det är ingen som tror mig.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2020-11-26 15:09
Ja, detta känner jag igen. En natt i Estland hade vi 5 - 6 kornknarrar runt om i ett övergivet åkerområde. Jag försökte gå mot en av dem, kom nära, hörde den några m bort, men nej - nån skymt av den fick jag aldrig. Nästa gång den hördes var den ett tiotal m bort igen.
- hawk
Det är en mycket passande bild på denna luriga fågel som är så svår att få syn på fast man hör den.
Hälsningar Lena
Svar från Håkan Eklund 2020-11-26 15:10
Knarren kom upp längs en dikeskant, passerade ett litet hål i vegetationen. Klick.
- hawk