FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En natt med berguv


Tar vingarna till hjälp för att slita upp en skogshare. Limingo 31.5.2021. Foto: Håkan Eklund. Nr 150/365.

På väg från Kuusamo gjorde jag och frun en sväng till Uleåborg för att göra en intervju med en av pionjärerna inom naturfotobusiness i Finland. Det är Jari Peltomäki som i tiden skapade Finnature. När vi var klara frågade han om vi hade logi bokad för natten, som vi inte hade. Han frågade om en av hans husvagnar duger? Med chans på uvfotografering ...

Sånt kan man väl inte säga nej till, speciellt när det visade sig att det handlade om berguv!

Alltså blev det husvagnsnatt i en åkerkant för mig och fru Anita. Hustrur till ornitologer och naturfotografer får lov att vara anpassningsbara.

Jari hade fixat skogshare på menyn för uven som häckar i området. Och visst, efter drygt tre timmars väntan satt den plötsligt där!
En mäktig uggla som jag i tiden ringmärkt (boungar, som har kraftiga tarser och klor som unga), men aldrig sett de vuxna ens på nära håll.

Vid första besöket stannade den 30 minuter, sen återkom den regelbundet under natten. Bilden ovan är tagen klockan nolltre på natten, 2000 ISO, 1/80 s, bl. 5.6 + strobe lampor.

Eftersom den nu har ungar, kommer den att behöva fixa matleveranser en månad framåt. Är det någon som har lust att uppleva detta skall kontakta Jari Peltomäki på Finnature. Jag undrar om inte detta är det enda? stället där man kan fotografera berguv vid åtel.

Orsaken till denna nattfotografering hade sin början med åtel för duvhök, just på detta ställe. Sen märkte Jari att en berguv började frekventera stället (redan för flera år sen), och riggade upp lampor för nattfotografering.

En natt som jag kommer att minnas länge!


https://finnature.fi/fi/ (med ingångsbild av samma uv)
https://finnature.fi/en/ (info på eng)


Inlagt 2021-05-31 17:50 | Läst 1343 ggr. | Permalink
Grattis till det spännande mötet
Riktigt fin bild, det är skillnad att ta en bild på kortare håll. Det blev bra ljus från lamporna, den blev inte störd av ljuset? Jag fotograferade också berguv idag men det är nog en 300m bort
Tålig hustru du har, det måste jag säga. Och en riktigt bra bild! Hälsningar/ Björn
Fantastiskt! Mycket fin bild, ett sånt möte! Har sett dem i bur, dels i djurpark, dels hos en släkting norröver som hade dem på sin mark för att födas upp och släppas.
Wow så läckert! Jag kan inte låta bli att jämföra med egna försök på flera hundra meters håll. Vilken upplevelse och det är nog den enda jag hört talas om som kan erbjuda detta.
Hälsningar Lena
Wow vad häftigt! Och super cool/snygg bild på uven.
För en gång skull hade jag önskat att du lade upp mer än en bild här ;)

Du har verkligen en tålmodig hustru måste jag säga som ställer upp på sådant här, så du får hälsa fru Anita från Öhrnen! Härlig läsning.

Blir lite nyfiken också, har han duvhöken på dagen där också nu då? Det är ju ingen dålig fågel det heller :)
Svar från Håkan Eklund 2021-06-01 18:41
Hej, du kan kolla med Jari, nr +358 405919120 (sms eller WhattsApp). Jag tror att duvhög gäller mera under vinterhalvåret.
- hawk
Joakim88 2021-06-02 09:17
Hej, jag ska kika in på deras hemsida och titta lite/läsa :)
Tack för info, nån gång framöver så kanske man besöker Finland :)
Stämmer in i hyllningskören för det här var något alldeles extra.
Sten
Wow vilken bild! Grattis till den. Mycket snyggt.

MvH
Johnny
Oj! Vilken upplevelse och därtill en fantastisk bild.
Jag har läst boken om fotografera fåglar som Jari Peltomäki gjorde tillsammans Bence Máté och Markus Varesvuo. Den sistnämnde Varesvuo gav för några år sedan ut en mycket fin bok - Birds In Picture - i stort härligt format. Kan varmt rekommenderas.

Hälsningar Jörgen
Tack för kommentarer, ja - det även för en gammal härdad ornitolog var detta en höjdare. Att i lugn och ro kunna studera en berguv under nattlig måltid. Det var inte många bilder som blev bra, men en handfull räcker mer än väl. Och upplevelsen i sig.
- hawk