FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Till vilken nytta


Ett igenbommat hus som står på en otroligt fin tomt; till ingen nytta. Så här har det sett ut så länge jag minns. Men den halvöppna källarluckan nere till vänster visade spår av däggdjur; kanske rävlya? Lyxigt hus för dem. Allt är relativt.

Runsala ö, Åbo 27.1.2023. Foto: Håkan Eklund. Bild 27/365.

Inlagt 2023-01-27 21:38 | Läst 1169 ggr. | Permalink
Det är ägandets privilegium att låta hus man inte längre ser någon användning för ruttna ned och rasa ihop. Även den svenska skärgården och glesbygden är full av sånt.

Alla pratar om den fantastiska skärgården, men ingen är där - under ca 10 månader på året. Det hade varit ännu värre om inte en del tyskar förbarmat sig över en del av de negligerade torpen i Småland och södra Sverige.
Svar från Håkan Eklund 2023-01-30 20:20
Ja, tyvärr är det så. Synd och skam.
- hawk
I Sverige finns en bestämmelse i Plan- och bygglagen att tomt och byggnader ska hållas i vårdat skick, PBL 8 kap 14 §.

Från ord till handling är det en bra bit. Huset du visar bedömer jag inte som föreläggandemässigt. Möjligen ett samtal med ägaren. Jag har som byggbyråkrat haft många såna samtal. Ofta jobbiga, det är inte bara huset det är fel på.
Svar från Håkan Eklund 2023-01-30 20:20
Ja, "mycket prat och lite verkstad" ...
- hawk
Visst är det synd med övergivna hus, men de blir ofta mycket bra på bild. Du har valt ett mycket spännande och balanserat utsnitt här. Den sammanhållna färgskalan är också bra.
Hälsningar, Bjarne