FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Slut på idyllen


Ännu idyll, snart fyllt med höghus och trafikled. Hirvensalo, Åbo i okt. 2010. Foto: Håkan Eklund.

Det är lätt att komma ihåg flyttningen ut till ön. Jag skulle på ett u-lands skolningsuppdrag till Tanzania, och det var bråttom att få allt i ordning i huset innan jag åkte. Böckerna utgjorde det största problemet; hela vardagsrumsgolvet var fyllt med boklådor, med  alla de tusentals böcker som jag inte kan skiljas från ... Dessutom skulle fru och tre barn rymmas in.

Året var 1997, vi hade hittat lägenheten runt julen, en bit in på det nya året flyttade vi. Och vi älskade stället. Och det har vi gjort alla dessa 13 år vi bott här; här finns massor av fina naturmiljöer i ett trevligt kulturlandskap. Det är otaliga gånger som jag tänkt högt: hur är det möjligt att man kan trivas så bra på ett ställe, som både är nära stan (Åbo centrum), nära naturen, nära havet, nära allt.

Men snart är det slut på den euforin. Nu skall ön utvecklas! Trots att det byggts nya hus och bostadsområden i massor under våra 13 år på ön, så är det småpotatis mot det som komma skall. Just nu bor det ca 7000 personer på Hirvensalo, enligt den nya delgeneralplanen som nyligen godkänts i stadsstyrelsen är målet 18 000 invånare. För det behövs det en ny bro över till fastlandet, och den skall få sin början på bilden ovan. Ute på åkern mellan "Uggleskogen" (mitt namn för skogsdungen, som brukar hysa ett häckande kattugglepar) som finns till vänster (utanför bilden) och aspdungen i bakgrunden skall en ny trafikled byggas och omges av ett nytt centrum med höghus, simhall, affärer och gud vet vad.

Med allt det nya beräknas trafiken växa till 45 000  fordon som varje dag skall över Långvattnet (= sundet mellan ön och fastlandet), och då behövs en ny bro. Den nuvarande trafikeras av 20 000 fordon per dag.

Ok, detta är kommande realiteter. Och jag tror att när ön fylls med byggherrarnas lyftkranar, då röstar herr och fru Eklund med fötterna och flyttar bort till ett mera naturnära område. Plötsligt inser jag att ordet "glesbygd" egentligen är ett vackert ord ...

Inlagt 2010-11-12 21:33 | Läst 6746 ggr. | Permalink
Jag är själv född och uppvuxen i en liten by i Tornedalen. Glesbygd ÄR ett vackert ord.
Här i Uppsala byggs det för jämnan något nytt och man längtar mer och mer till naturen även om vi försöker besöka den så ofta vi bara kan.

Vad hemskt att veta vad man har framför sig... Att den där bilden inte kommer att vara ett dugg sig lik om X antal år =( Förstår att ni vill flytta ifrån det i så fall.
Må så gott
/Lena
Svar från Håkan Eklund 2010-11-13 12:09
Ja Lena, det är konstigt hur allt känns bakfram. Å ena sidan har vi en glesbygd som töms på liv och energi, å andra sidan tillväxtområden som exploateras ihjäl.

Via avfolkningsdiskussioner har ordet glesbygd ofta fått en negativ stämpel, men om man ser hur det ser ut i världen där det verkligen är trångt, där naturen och miljön exploaterats ihjäl - då känner jag instinktivt vilken kvalitet det är att få bo i länder och områden där det finns utrymme.

Leve glesbygden!
h. Håkan