FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Näbbgädda i det gröna


Näbbgädda serverad i det gröna. Kavaru by, Estland 3.7.2011.

En dag under senaste Estlandsresa körde vi ner till ett strandängsområde en bit utanför Pärnu. Byn hette Kavaru och från stranden hade man bra utsikt till ön Manilaid (bebodd). Strandområdet ingår i ett skyddsområde med landskapsvårdande boskap, fågeltorn, grillplatser etc. Här finns en intressant flora och fauna.

Vid grillplatsen träffade vi två medelålders estniska män, en tredje sov i gräset under en filt (bakfull). Det visade sig vara trevliga herrar som i tiden gått i sjömansskola samtidigt, nu var de ute för att fiska, njuta av sommaren och dricka vodka. De kunde lite engelska så vi kunde föra lite small talk, och de var vänligheten själva. Innan vi skiljdes kom de med två rökta näbbgäddor i smörpapper, som de absolut ville att vi skulle ta med som vägkost! Härligt! Tänk vad kul det är att träffa så vänliga medmänniskor under en resa.

Vi körde ut till en ny strand, öppnade "paketet" och hade en god fältlunch med färsk näbbgädda i det gröna! Detta är en fisk som inte finns i Finland och jag har exakt en gång tidigare ätit näbbgädda på ett pensionat ute på ön Dagö under en fågelkurs i slutet av 1990-talet. Gott! Och som bilden visar så har fisken gröna ben!

Så här skriver portalen NatureGate om näbbgäddan:

Näbbgädda Belone belone (L.)

  • Familj: Näbbgäddfiskar – Belonidae
  • Liknande arter: Inga i Finland.
  • Storlek: 50–75 cm, sällan över 80 cm och över 1 kg.
  • Utseende: Näbbgäddans kropp är mycket lång, jämnhög och tillplattad på sidorna. Käkarna är utdragna till en lång och smal näbb med många vassa tänder. Anal- och ryggfenan är lika stora och sitter parallellt riktigt nära stjärten där kroppen blir smalare. Sidolinjen löper riktigt intill buken. På grund av dess speciella utseende kan näbbgäddan knappast bli förväxlad med andra fiskar som rör sig i våra vatten. Den påminner om en extremt utdragen gädda, men trots namnet är den inte släkt med gäddan.
  • Färg: Färgen påminner om strömmingens – blågrön på ryggen och silverglänsande på sidorna. Näbbgäddans ben är gröna.
  • Lek: Näbbgäddan är en rovfisk som rör sig på öppet vatten, men i maj-juni tar den sig till grunda stränder för att leka bland alger som flyter vid vattenytan. I våra vatten leker arten troligtvis inte, men däremot vid Estlands västkust och i vattnen kring Gotland. Hos oss har man hittat unga exemplar på litet över ett par centimeter utanför Hangö, och i Ålands hav har man fångat lekmogna näbbgäddor.
  • Föda: Näbbgäddan är en snabb rovfisk som rör sig nära ytan, och typiskt jagar den fiskar som rör sig i stim på öppet hav, som strömming, skarpsill, tobisfiskar och storspigg. Den äter också större kräftdjur.
  • Utredning och livsmiljö: Näbbgäddan är en havsfisk som blir vanligare hos oss alltid då salt vatten kommer till Östersjön genom de danska sunden och vattnets salthalt stiger. Årstiderna spelar också en viktig roll, eftersom näbbgäddan övervintrar vid de brittiska öarnas södra och västra kuster för att återvända till sina lekområden i början av sommaren. Till våra vatten hinner näbbgäddan först mot slutet av sommaren, och förvinner igen i början av hösten. Näbbgäddan är vanlig på våra sydvästra havsområden och den påträffas regelbundet överallt i Finska viken. I Bottniska viken har den nordligaste observationen av näbbgädda gjorts vid Karleby.

Inlagt 2011-07-06 22:45 | Läst 8878 ggr. | Permalink