FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

365-projektet


Hem i regn. Åbo 23.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

Som en del av mitt "nyårslöfte"/årsprogram, skissade jag upp ett projekt som jag kallar "365 - dagar". Jag beslöt nämligen att försöka ta några bilder per dag, under hela året. Det har jag aldrig gjort tidigare.

Som tur var så kom jag inte ihåg att det var skottår när jag under nyåret bestämde mig för "projektet". I år har vi ju 366 dagar att fylla med intressanta saker.

Jag har redan blivit medveten om att det inte är alldeles lätt att komma ihåg att ta några bilder per dag! Det har blivit många nödlösningar (som bilden ovan; hällregnade på vägen hem från jobbet, tog bilden genom bilrutan ...) när bilder tagits i sista ljuset, eller inomhus - dvs. bara för att inte missa en enda dag. I Lightroom har jag en skild bildsamling som jag kallar 365-dagar, och dit sätter jag (oftast bloggbilden) en bild per dag. Idag är vi inne på årets 114:e dag, men i samlingen har jag bara 113 bilder ...

Via ett tankefel har jag missat en dag! Eftersom jag också har försökt sätta in minst en bild per dag i bloggen så blev hjärnan lurad dagen före långfredagen, när jag satte in BFF-årsbokens pärmbild (omslagsbild) som bloggbild. Sen bar det iväg i bil till Österbotten (passerade många lämpliga motiv) och jag tog inte en enda bild! Min hjärna liksom registrerade att dagens bild var fixad, men den bilden var ju inte tagen 5.4.

Men ok; jag kallade projektet för 365 - dagar, och om jag inte bommar en enda dag till i år skall det lyckas med 365 bilder. Men jag är nog inte helt säker på att det lyckas. Blir intressant att se hur det går.

Detta är förstås hur löjligt som helst, men jag känner att det är kul att ha något som hänger över en ... som skall göras. Varje dag. Och det är ju inte helt onödigt. Märker att jag tar en massa underliga bilder som jag normalt inte skulle ta (som dagens bild), och det är ju i sig en utveckling. Eller avveckling. Meningen är ju att minst en bild som tagits under dagen skall duga som en bloggbild på denna blogg  - och då är ju inte ribban satt alltför högt ... Men det är kul med mål, att försöka sträva till.

Inlagt 2012-04-23 19:53 | Läst 2098 ggr. | Permalink
Jag håller själv på med ett likadant projekt Håkan!
Ännu har jag inte missat någon dag men det har varit nära så jag vet hur lätt hänt det är!

Lycka till med resten av året!

Mvh.
Fredrik
Svar från Håkan Eklund 2012-04-23 21:09
Hej Fredrik, jag kollade in dina bilder och inser att du är ett fullblodsproffs! Ett mycket bra material!
Jag har inte haft tid att satsa på kvalitetsbilder för detta, utan mitt knäppande är nog mera en liten biprodukt (och krydda) till vardagen.
- Hawk
Jag kallar också mitt projekt 365 fast det blir 366 dagar i år... själv har jag hållt på i flera år och till slut sitter det i ryggmärgen att fota varje dag ;-) Har inte en enda bomdag sen jag började... lycka till med fortsättningen!
Mvh Sirpa
Svar från Håkan Eklund 2012-04-24 09:09
Hej Sirpa, va kul att plötsligt vara med i ett så proffsigt gäng! Kollade din blogg och är imponerad; myrorna på blåsippan är intressanta! Vilket makro?
Ja, jag kan tänka mig att det börjar sitta i ryggmärgen - detta med att ta bilder varje dag. Jag känner att det är både nyttigt och lärorikt att hela tiden ha kameran till hands och aktivt spana efter motiv.
Duktigt om du inte bommat en enda dag.
- Hawk
Det är inte helt lätt att ta en bild om dagen eller flera som det blir ibland i mitt projekt. Jag började för att ha ett mål, en uppgift med mitt fotande. Mitt fotande hade fastnat och det var svårt att ta sig ur den onda cirkeln, men nu kommer ideer och bilder blir faktiskt tagna. Alla av varierande kvalite naturligtvis, men det blir bilder och det är det viktigaste för mig. En dag i början på projektet trodde jag faktiskt att jag missat att ta en bild, men sen hittade jag en jag tagit med mobilen. Alla bilder räknas. Man kan ju ta en med mobilen på morgonen som en fallskärm ifall man skulle glömma att ta någon senare på dagen. Man får hitta sin egna knep helt enkelt. Oj vad lång kommentar det blev hi hi...Ha ett bra 365 dagars projekt. Ser fram emot fler bilder! / Sahra:)
Svar från Håkan Eklund 2012-04-24 12:30
Intressant läsning; tack för det Sahra!

Ja, jag håller med att det är viktigt att ribban (ang. "kvalitet") inte skall hållas alltför högt, annars är det risk för att det hela skall börja kännas för jobbigt och tidskrävande. Och det är ju inte meningen. Det skall var kul att göra några dagboksexponeringar per dag. Kollade din blogg, härliga dagboksbilder och -tankar.
- Hawk