FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kalevala - något att bita i


Almar vid Biskopsgatan, Åbo. 4 januari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Det mesta som jag borde ha läst, är oläst (trots tusentals böcker i det egna biblioteket). Som det finska nationaleposet Kalevala som sammanställdes av läkaren och språkforskaren Elias Lönnrot (1802-1884). Han byggde sitt verk på egna och andras uppteckningar av finska folksånger i östra Finland och Karelen. Den första versionen av verket gav han ut 1835, den innehöll 32 sånger. Den slutliga utgåvan med 50 sånger kom ut 1849.

Så här låter några verser ur andra sången, som beskriver hur Väinämöinen har fått fastmark under fötterna på en trädlös holme mitt i en fjärd, och börjar fundera hur han skall få ordning på sina marker:

"Han sår tall på höga backar
granskog över sluttningarna,
sätter ljung på torra hedar,
men i dalkjusorna slyskog.

Han sår björk i sanka svackor,
al på lagom luckra jordar,
hägg på fuktmättade marker;
han sår sälg i sura sänkor,
rönn där gudaväsen vistas;
vide sätter han på våtmark,
en där det är kargt och stenigt,
ekar utmed vattendragen."

Sen fortsätter han att beskriva sin naturskapelse i femtio verser till. En stor del av Kalevalasångerna handlar om män och kvinnor med övermänskliga krafter, urgamla skapelsemyter, gripande mänskliga öden, folklig visdom och massor med lyrisk skönhet.

Översättningen till svenska är gjord av far och son Lars och Mats Huldén åren 1997-99, som jag inhandlade på bokrea idag för lagompriset 6,90 euro.
Lars Huldén (f. 1926) är en av Svenskfinlands mest kända och omtyckta författare och lyriker. Hans gamla mor Ester hade jag som vikarierande lärarinna i teckning i Kimo folkskola, för ljusår sen. Minns att hon gillade en teckning som jag hade gjort av Hopalong Cassidy, en cowboy som jag troligen läst om i serietidningar.

Bild 4/365.

Inlagt 2013-01-04 22:37 | Läst 2120 ggr. | Permalink
Ser mera ut som Huldrans hår. Hon maskerar sig ibland till just ett träd. Se upp!! Annars kanske bara kameran ligger kvar på marken en vacker dag...;-)
Svar från Håkan Eklund 2013-01-05 21:58
Ja, henne skall man akta sig för ...
- hawk
Det är en sådan poetisk kraft i Kalevalas sånger. Sibelius gjorde stor musik inspirerad av några av dem.
Svar från Håkan Eklund 2013-01-05 21:59
Så sant.
- hawk
Kalevala är för mig vildmarken i finland!!
Svar från Håkan Eklund 2013-01-05 22:03
Ja, den vildmark som en gång fanns!

Eftersom Finland är ett enda lågland är det mesta idag produktionsmark, tyvärr ... Hårdhänt exploaterat av jord-, skogsbruk och gruvdrift. Men gott om glesbygd finns det förstås, som många storstadsbor kallar till vildmark ...

Jag saknar den typ av "oåtkomlig" natur som Norges och Sveriges fjällvärld utgör, som inte så lätt låter sig exploateras.
- Hawk
Som vacker poesi! =)
Svar från Håkan Eklund 2013-01-05 22:04
I högsta potens ...
- Hawk
Såg en uppsättning av Kalevala på Stadsteatern för ett antal år sedan som var jättebra.
Hade läst på lite innan och kanske gav det lite till totalupplevelsen.
Trevlig helg!
ewa
Svar från Håkan Eklund 2013-01-05 22:12
Härom året utkom ett fint bokverk om fåglar och djur som noteras i Kalevala (ca 40). Boken "Kalevalaista luontoa" har illustrerats av Hannu Hautala och har utkommit på Lassi Rautiainens förlag Articmedia. Fin layout, bra papper, fina bilder.
- Hawk