FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Älskog i grönskan


Flicksländornas älskog.
T-tecknad flickslända (Coenagrion hastulatum). Röjsjömossen i Pernå, 28 juni 2008. Foto: Håkan Eklund.

Det har varit brådis, har inte ens hunnit blogga. Ibland många dagar borta från datorn; allt detta indikerar sommartid. Och den är ju kort, ibland regnar den bort ...

Nu är det grönt i Finland efter allt (värdefullt) regn; nu kunde det gärna bli regnpaus och mera sol och värme.

Tillbringade veckoslutet i artfotografins tecken. Hade artkursgänget ut till de östligaste delarna av Svenskfinland, dvs till Östnyland. Vi exkurerade i trevliga marker runt Borgå, Lovisa och med avstickare ut till Pellinge skärgård och de gamla gränstrakterna där gränsen mellan Sverige och Ryssland gick för tvåhundra år sen.

Vi träffade också en duktig "sländfotograf" i Pellinge (Johan Andersson, http://www.pellinge.net/johan.htm),
blev inspirerad och försökte mig på lite sländfotografering med 100 mm makron. Gav mersmak. Här ligger dock en artidentifieringsutmaning ...; sländan ovan har artbestämts av Johan A.

Plockade ut följande information om flicksländor från en miljödatabank:

Flicksländan hör till familjen trollsländor, Odonata.
Trollsländorna indelas i jungfrusländor och flicksländor samt egentliga trollsländor.
Av flicksländor finns flera arter och de flesta är allmänna i våra vatten. Den minst allmänna är Erythromma najas, brunögd flickslända. Längden på flicksländorna varierar från 32 mm till 38 mm. Bara larverna är vattendjur. De skiljer sig från alla andra insekter genom att underläppen är ombildad till en utskjutande tång med vilken bytet fångas. Puppstadium finns ej. Larverna (nymferna) kryper före förvandlingen upp på vegetationen ovan vattenytan. Den nyförvandlade trollsländan är mycket mjuk och hänger ofta några timmar vid den tomma nymfhuden innan den har hårdnat så mycket att den kan flyga.


 

Inlagt 2008-06-30 12:20 | Läst 15655 ggr. | Permalink
Hatten av för den välkomponerade bilden.
Vacker bild...