FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Än så är det långt till ...


Ännu långt till vår; inga flyttfåglar i sikte. Söderfjärden, Vasa/Korsholm 27.2.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 58/365.

Mitt motiv för att besöka Söderfjärden har en koppling till fåglar och landskapsfoto.

Men den som är intresserad av spår efter meteoriter, har kommit rätt. Det cirkelrunda odlingsområdets form uppkom vid ett meteoritnedslag för över 520 miljoner år sedan och har en ännu välbevarad kraterrundel. Den är en av de bäst bevarade meteoritkratrarna i världen.

Söderfjärden en mil söder om Vasa är en sällsynt plats. Halva fjärden ligger inom Vasa stad i Sundom by och andra halvan inom Korsholms kommun i Solf och Munsmo. Ett litet hörn i sydväst ligger inom Malax kommun. Söderfjärdens historia är svindlande lång. Den rofyllda slätten gömmer många dramatiska och ovanliga element som är värda att stifta bekantskap med. Åtminstone följande sju skäl finns för att se Söderfjärden.

Mången betraktare från ovan har tjusats av Söderfjärdens gulgröna åkerrundel innanför en rund krans av randberg. "Finlands vackraste meteoritkrater" är 5-6 km tvärs över och mer än 300 meter djup, fylld med yngre sedimentbergarter, bl.a kambrisk sandsten. Tio andra kända spår av meteoritnedslag i Finland är vattenfyllda oregelbundna sjöar, föga kraterlika. Söderfjärden är en unik plats på jorden, eftersom endast 176 meteoritnedslag är kända på vårt jordklot.

Här kan vi studera jordens historia från urtid till nutid. Minst två gånger har platsen under årmiljoner av kontinentvandringar passerat jordens ekvator. Under kraterns oändligt långa historia har livet på jorden utvecklats från enkla organismer till dagens natur. I borrkärnor ner ur Söderfjärden finns inbakade fossil av pyttesmå ryggradslösa djur, bl.a. fragment av trilobiter och brachiopoder. Detta ger perspektiv på livets utveckling.

http://www.sundom.fi/sv/soderfjarden

Inlagt 2019-02-27 19:04 | Läst 3274 ggr. | Permalink
Jag fastnade för djupet i bilden och fick en intressant historia på köpet.
Hälsningar Lena
Spännande historia! Och Söderfjärden ser verkligen platt ut/ Björn T
Jag har rest en hel del i Finland men landskapet runt Wasa är nog det jag sett minst av. Steg väl av båten där en gång för väldigt många år sedan. Får läsa lite historia om Söderfjärden, verkar intressant. Det är nog bara genom bilder av Benjam Pöntinen och Hans Hästbacka jag fått en uppfattning om hur det ser ut. Fin bild du visar även om ladorna lyser med sin frånvaro.
Sten
Ännu för ett halvt sekel tillbaka var detta ett ladrike! Nu finns väl ett tiotal kvar, de behövs förstås inte längre i dagens mekaniserade värld.
- hawk