FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Äntligen på väg till det förflutna


Äntligen har jag börjat titta i mina s-v negativblads-samlingar och smått börjat reprofotografera ur guldgruvan.

Här ett smakprov från april 1972, fotograferad av en 50 år yngre Håkan Eklund. Svenskarnas och finnarnas gamla slott i Viborg i bakgrunden. Sedan 1944 del av Sovjetunionen, och numera Putins Ryssland.

I den här staden växte min svärfar Christer Sourander upp och jag ångrar att jag aldrig reste med honom till Viborg när han ännu levde, för att titta på hans gamla hemmakvarter. Han hade så mycket att berätta om livet i staden, och ännu kvällen före han dog pratade han om Viborg. Den förlorade staden.

Så kan det gå när man själv äts upp av vardagen med jobb och familj. När det finns tid, är det ofta försent.

Inlagt 2022-01-13 17:58 | Läst 1409 ggr. | Permalink
Känner igen det där från min svärmor. Hon var uppvuxen på en plats som heter Veitsjoki. Ligger mellan gränsen och Viborg. Hon pratade väldigt ofta om Viborg. Än mer när hon blev äldre. Vi ville gärna göra en resa dit men hon vägrade. Det skulle riva upp alltför många minnen.
Sten
Jaså, även du har börjat med minnenas arkiv. Jag håller på sedan säkert fem år med svartvitt och Kodachrome - med början 1965.
När man skannar och bildbehandlar är det som att umgås på djupet med motiven. Det gör intryck, och man glider in i en förlorad värld. Sedan vaknar man till efter flera timmar - javisst ja, jag befinner mig ju i året 2022...