FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Asp - ett viktigt boträd


Duvhökens bo i en stadig asp. S:t Mårtens 24.3.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 84/366.

Kollade in min 10 x 10 km rovfågelinventeringsruta som innehåller massor med fina täta granskogar, men lika mycket olustigt - dvs. kalhyggen och genomgallrade tråkskogar.

De två duvhöksbon som jag kollade in var båda placerade i stora aspar med mycket kraftigt grenverk, som på bilden ovan. I de flesta granar i ekonomiskogar är det omöjligt att bygga ett stort rovfågelbo, grenarna är alltför klena eftersom skogarnas omloppstider hela tiden blir kortare. Träden hinner ju inte bilda jättekraftiga grenverk upptill innan de huggs ner.

Jag vet inte exakt när duvhökarna här i SW Finland börjar lägga ägg, men vid båda bona var hökarna närvarande.

Hörde också järpe och tofsmes, kvalitetsarter. Och ute på åkrarna i byn den största flock med bläsgäss som jag någonsin sett, minst 500 plus lika många sädgäss.

Inlagt 2020-03-24 17:08 | Läst 287 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Spännande kul att få se ett duvhöksbo :), tråkigt att människan som vanligt skall vara där och förstöra, ja du förstår..
Dom få gånger jag varit i kontakt med duvhökar så har det varit i månadsskiftet Mars - April. Dom är ganska högljudda just då när parningen äger rum. Har haft två bon under uppsikt tidigare men dom är tyvärr borta nu.
Sten