FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Att fynda i de egna hyllorna


Mrs Välfärd. Åbo 23.3.2014. Foto: Håkan Eklund.

Idag har jag försökt ordna upp mitt fotobibliotek och insåg att det är ganska omfattande, minst ett 100-tal volymer. Allt från klassiker som Christer Strömsholms "Vännerna från Place Blanche" (1983) till pressfotodokumentärer och fantastiska naturfotobiblar av finska naturfotografer (Hautala, Murtomäki, Luhta, Willamo etc.) inkl. svenskar från Svante Lundgren till Brutus Östling). Och allt däremellan.

Inledningen till Strömsholms bok gillar jag: "Det här är en bok om otrygghet. En skildring av udda människor i storstaden Paris, människor som smakat asfaltens helvete. Det är en bok om förnedring, horlukt och caféernas nattliv. Det är en bok om jakten efter egen identitet, om rätten till sitt eget liv. Om rätten att äga sin egen kropp." En inledning som berättar mycket om innehållet.

Hittade också en fotoreportagebok som jag inser att jag inte läst: "Sovjet - njet. 1991, året då Sovjetunionen sprack" (2002) med text av journalisten Elisabeth Nordgren och foto av Evy Nickström som jobbade för Hufvudstadsbladet (Finland). Ett fantastiskt intressant bild- och textmaterial, som jag just nu tar åt mig med nytt intresse. Nu när Mr Putler håller på att bygga upp imperiet på nytt.

Det är just detta som är det fina med böcker och ett stort privat bibliotek, dvs. att fynda i de egna hyllorna! Och det som är tryckt på bra papper mellan två pärmar blir aldrig gammalt och otillgängligt. Om något av detta material funnits på webben, skulle det ändå inte längre hittas eller vara tillgängligt - misstänker jag.

Bland de 1000-tals böcker i mina hyllor finns det hundratals som väntar på att bli lästa. Det känns bra.

Nr 82/365.

Inlagt 2014-03-23 20:57 | Läst 1724 ggr. | Permalink
När det gäller de finska fotograferna så ser nog vårt bokval ganska lika ut. När det gäller svenska så är det inte många jag gillar. Det är nästan bara de gamla svartvita som jag bläddrar i ganska ofta. Håller med om att det är helt annat att se bilderna i bokform.
En skrämmande bild idag om våra matvanor.
Sten
Jag har läst alla böcker i mitt bibliotek
men jag läser gärna om dem
Adidasmies ja voimanainen - verkar vara en mycket intressant utställning utifrån vad jag kunde läsa om den, på teman om gamlingar på institutioner och utseendefixeringen. Hittar dock endast ren information, inga recensioner. Har du sett den?
Har inte läst alla böcker i min bokhylla heller. Bibliotekslånen med återlämningstider är alltid prioriterade...