FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Där satt den


Surnia ulula. Hirvensalo 23.11.2013. Foto: Håkan Eklund.

Gjorde en sväng till åkrarna där jag upptäckte hökugglan i går morse. Och visst, som på beställning satt ugglan där, på samma ställe, 26 timmar senare ...

Tydligen har inte ortens månghundratals fågelintresserade ännu hittat ugglan, trots att den håller till längs huvudstråket på ön. Fick fotografera den i lugn och ro, pang på med 500 mm + 1,4. Hade varken tid eller lust att "förfölja den" för att få bättre vinklar och komposition, det skulle bara störa ugglan i sin jakt.

Och en hökuggla gillar jag bäst i svartvitt, det påminner mig om de hökugglebilder som etsade sig fast i mitt synminne under formativa ornitologår för decennier sen, när de flesta naturfotografer jobbade med svartvitt, som de själva framkallade och kopierade. I mörkrum. Nu är det ljusrum som gäller ...(Lightroom), åtminstone för mig.

Nr 327/365.

Inlagt 2013-11-23 10:51 | Läst 1596 ggr. | Permalink
Det är bara att gratulera ! I mina hemtrakter har jag inte sett hökuggla på väldigt många år. Ett roligt minne har jag från Kuusamo. När vi fotade lavskrikan kom det ur skogen en spansk kille som hade tältat i de Finska skogarna i 50 nätter innan han återvände till Spanien. Han hade filmat sidensvansar slagugglor och mycket mer. Hans för tillfället högsta önskan var att få se hökuggla innan han återvände hem. Vi sa hej då och åkte iväg och efter 400 meter satt en hökuggla på tråden precis som på din bild. Vi tvärvände på en femöring och hämtade honom. Han satt där i tre dagar och fick film på vuxna och även ungarna. Det var 2010 och vi skriver ibland till varandra fortfarande. ( Konstnär till yrket, Javier Ortas )
Sten
Grattis, fantastiskt fin bild, läcker i sv.vitt! Hälsn, LO