FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

David mot Goliat, för 80 år sen


En gång fylld med elände. Raatevägen, Suomussalmi 11.8.2020. Vid den blånande horisonten i fonden ligger Ryssland. Foto: Håkan Eklund. Nr 224/366.

Detta kunde vara vilken landsväg som helst, men det är den inte.

För 80 år sen var den en av de mest omskrivna i världen, där en liten och dåligt utrustad finsk militär, men med skidkunnighet och gerillataktik i arktisk kyla utplånade en tungt utrustade och numerärt överlägsen sovjetisk division. Det handlar om vinterkriget 1939-40.

Slaget presenteras ofta som ett skolexempel på hur en liten styrka, som är kunnigt ledd och slåss i bekant terräng, kan vinna över en numerärt mycket överlägsen fiendestyrka.

Wikipedia:
Faktorerna som påverkade slagets utgång var bland annat

  • Större mobilitet: De finska truppernas erhöll större rörlighet genom sin vintervana, skidutrustning och slädar, medan de sovjetiska trupperna var bundna till vägarna på grund av sin tyngre utrustning och ovana vid vinter- och skogsförhållanden.
  • Flexibel och icke-ortocox strategi: De finländska styrkorna anföll de sovjetiska soppköken, vilket demoraliserade fienden i den stränga arktiska vintern.
  • Det sovjetiska signalskyddets misslyckande: De sovjetiska styrkorna förlitade sig på telefonlinjer för sin kommunikation. Dessa kunde avlyssnas av finländarna vilket gav viktiga upplysningar om de ryska truppförflyttningarna.
  • Finska arméns kläder och övriga utrustning var väl lämpade för krigföring i djup snö och låga temperaturer.
  • Det sovjetiska målet var att dela Finland i två halvor i Uleåborgsregionen. Denna idé ser strategiskt bra ut på papper men var orealistisk i verkligheten. Terrängen i denna del av Finland utgjordes av skogbeklädda träskmarker där vägnätet mest bestod av skogsstigar. De mekaniserade divisionerna vid denna tid var tvungna att hålla sig till vägarna, vilket gjorde dem relativt lätta att utmanövrera och avskära för de finländska skidtrupperna.

Inlagt 2020-08-11 20:55 | Läst 518 ggr. | Permalink
Hej Håkan.
Jag har hört mycket om det finska vinterkriget från min svärfar. Han kände en dansk familj som adopterade 2 finska barn. Nyligen har det varit en sändning på dansk TV om några av barnen, där några av dem stannade i DK, medan andra reste tillbaka till Finland. Det fanns både bra och mindre bra historier. Den som gjorde det största intrycket på mig - var en nu vuxen man som återvände till Finland, där han träffade sin bror. Ingen av dem kunde nu förstå varandra på grund av språket, men att se deras förståelse med hinanden var rörande.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Cirka 4000 barn till DK.
Här en länk till 6 min. video på danska men med engelska undertexter.

https://www.youtube.com/watch?v=olEM7CU-Klg