The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3895 / Under semestern i Finland i somras besökte vi Raatevägen!

Raatevägen!

Slaget vid Suomussalmi utkämpades mellan finska och sovjetiska trupper under vinterkriget. Sammandrabbningarna ägde rum mellan den 7 december 1939 och 8 januari 1940. Resultatet var en förkrossande finländsk seger mot överlägset större styrkor.

En rysk divisionen inringades på vägen mellan byn Suomussalmi och Raate. Finländarna lyckades splittra den sovjetiska divisionen i flera isolerade grupper (kända som Mottin) som sedan eliminerades en och en av de finländska trupperna. Detta slag ses ännu i Finland som en symbol för hela vinterkriget.

/Bengan

Inlagt 2017-10-09 19:45 | Läst 1930 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Besökte Suomussalmi för några år sedan. Måste erkänna att det var med lite dystert sinne man lämnade platsen. Tänkte på alla unga grabbar i samma ålder som mina egna söner som fick sätta livet till. Har några på mina svärföräldrars sida som antingen dog eller försvann. Människorna lärde sig inget utan fortsätter att ta död på varandra.
Sten
syntax 2017-10-10 09:30
Kriget är politiken yttersta medel. När inget annat hjälper för att hindra en till tänderna beväpnad aggressiv makt att ta sig in i landet för att mörda och bränna, då har man rätt att tillgripa vapen - det vill säga krig.
Människorna i Finland lärde sig en hel del nyttigheter. Man lärde sig om hur man med vapen i hand undgår att bli ockuperade och förslavade (som de baltiska staterna) - så kom inte och tala om att dom inte lärde sig något! Dina formuleringar är lite väl magstarka.
Någon har sagt att krig är i allmänhet inget annat än den råaste formen av meningslöshet, kan inte annat än hålla med om denna tanke.
😁
syntax 2017-10-11 10:15
Jag vill inte värdera vad krig kan vara i allmänhet, utan jag håller mig till det aktuella fallet – och då håller jag inte med det allra minsta. Vi som är från Finland gör i regel inte det. Dom som var med är döda nu, nästan alla - men vi som är lite i kanten av det hela vill fortfarande värja oss mot alla dumma påståenden här i ”den moraliska stormakten”. Själv satt jag som nyfödd i bombkällare under massiva Sovjetiska terrorbombningar mot civila mål i början av året 1944. I en viss bemärkelse var jag alltså med.
Det är inte meningslöst att försvara sin frihet och självständighet med vapen i hand (och i förlängningen Sveriges). Hur kan man få för sig något så korkat? Vem vill leva nertryckt med stöveln i nacken?
Den här sortens till intet förpliktande moraliska snömos bidrar till den mentalitet som västmakterna under kriget benämnde som ”Det lilla fega landet uppe i norr”.