FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En film mera än en film


Ur boken hur filmen gjordes. Åbo 29.10.2017. Reprofoto: Håkan Eklund. Nr 302/365.

Har idag sett den nyaste filmversionen av klassikern Okänd soldat, och är imponerad. Detta är en film som alla finländare bör se för att igen påminnas om vilka uppoffringar som krävdes för att vi slapp undan sovjetisk ockupation. Få kan fatta hur vårt land skulle se ut idag om inte våra farföräldrar och äldre (de som var födda 1926 och tidigare hamnade ut i kriget) kämpat loss vår frihet med svett och blod.

Fina skådespelarprestationer, bra filmat, gripande och medryckande till 100 %. Eero Aho som spelar Antero Rokka, är nog den som "gjort Rokka" bäst av de filmer som hittills spelats in (1955 och 1985).

Intressant att se hur dagens högkänsliga digitala filmteknik gör att man inte längre behöver konstljus, det mesta är filmat i befintligt ljus och resultatet är bra.

Läser just nu en bok (bilden ovan) som handlar om själva filmarbetet, som gör en än mer imponerad.

Mängden specialister som behövdes är otrolig, bl.a. är det britten Duncan Capp som bor i Sverige som står för alla special effekter vid stridsscener med bl.a. artillerikrevader (riktig dynamit användes).

Att Helsingin Sanomats recensent Juho Typpö endast gett filmen 2 stjärnor, och att tidningen (27.10) över en hel tidningssida rubricerar filmen "Turha" (= onödig) är bara ett bevis på urbant über-snobberi innanför ring III!

Filmen Okänd soldat har ett stort historiskt och pedagogiskt arv att föra vidare till yngre generationer, att vi inte skall glömma. En film som är mera än bara en film.

Här info på nätet:

http://www.tuntematonsotilas2017.fi/sv/

Aku Louhimies film Okänd soldat utkommer när vårt land firar sitt hundraårsjubileum. Filmen följer troget Väinö Linnas ursprungliga text. Filmens manus baserar sig delvis på Linnas Sotaromaani, originalversionen av Okänd soldat.

”Det är fint att få vara med om att göra en filmtolkning baserad på just Väinö Linnas Sotaromaani. Vi upprepar inte någon tidigare film utan skapar en helt egen version och artistisk syn på denna för finländare viktiga berättelse.” – Eero Aho

Produktion: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, Aku Louhimies, Mikko Tenhunen och Miia Haavisto
Regi: Aku Louhimies
Manus: Aku Louhimies och Jari Olavi Rantala
Premiär: 27.10.2017
Längd: 179 min

"Manuskriptet för filmen (Louhimies ja Jari Olavi Rantala) baseras utöver Okänd soldat av Väinö Linna, även på Linnas Krigsroman alltså på klassikerns ocensurerade version. Filmen berättar om de från boken bekanta Rokkas, Kariluotos och Koskelas samt deras stridskamraters öden i Finska fortsättningskriget.

Filmen, som följer troget andan i Linnas text, är en berättelse om hur kamratskap, humor och viljan att överleva sammanför halvtruppens män på vägen dit och tillbaka. Kriget omkastar allas liv, såväl på stridsfälten som hemma och sätter samtidigt sina spår i hela nationen.

Huvudrollerna i Okänd soldat spelas av Eero Aho (Rokka), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) och Aku Hirviniemi (Hietanen)

– Rokka är ett viktig och kärt rollarbete. Det är en djupdykning i den finska krigserfarna mannens sinne, i en stor del av finsk historia. Rokka är en skicklig soldat med kallt huvud och samtidigt en person som tillägnar sig åt sina närmaste och saknar sin familj, berättar Aho om sin roll i filmen Okänd soldat.

– Det var fint att delta i den nya filmatiserade tolkningen av denna för finländare viktiga berättelse."

http://www.tuntematonsotilas2017.fi/sv/nyheter/affisch-och-fotografier-for-filmen-okand-soldat/

Inlagt 2017-10-29 20:38 | Läst 3534 ggr. | Permalink
Kollade Hufvudstadsbladet som var betydligt mer positivt:

"Se här en film som andas och lever (även när döden skördar sina offer), som i inget skede ber om ursäkt för sig. Det är nästan så hatten åker av." Tidningen uppskattar humorn, det totalt otrendiga traditionella filmskapandet och tror att denna film behövs i historielöshetens tid. (Tidigare inspelningar kanske inte tilltalar dagens yngre tittare.) .
Det är länge sedan nu men såg den från 1955 i början av 70 talet när jag träffade min fru. Tror jag sett även den andra filmen. Min svärfar var ju själv med i kriget och min svärmor fick stå ut med många strapatser när dom flydde från karelen fram och tillbaks några gånger. Det gick inte att komma undan en sådan film då. Även Under Polstjärnan såg jag, men ärligt talat minns jag inte handlingen. Började med att mannen dikade ut myrar som han odlade upp men jag måste nog bli påmind om innehållet. Idag ser jag nästan aldrig på filmer, man blir mest bara nedstämd av allt elände som visas, både på film och verklighet.
Sten