FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En ny tuff naturfototidskrift


Natur från landsvägen. Sagu 26.4.205. Foto: Håkan Eklund. Nr 116/365.

Efter en regnig förmiddag blev det en vacker eftermiddag och kväll. Det doftade fräscht från markerna i ett helt underbart ljudlandskap av fågelsång. Känner bara att jag inte hinner vara så mycket ute i skog och mark som jag skulle önska. Det är nu som man borde vara på semester ...

Hemkommen efter ett kursveckoslut hittar jag nr 2/2015 av den nya finska naturfototidskriften Lumo (www.lumopublishing.fi) i postlådan. Ett vackert och innehållsrikt nummer (100 sidor) med många tuffa artiklar (ex. ang. vargjakt, flyttfågeljakt på Malta, ekologisk utarmning) som normalt inte hittas i naturfototidskrifter där vackra bilder av vacker natur tycks gälla. Men om ingen uppmärksammar hotet mot vår natur, så går det ju åt fanders, och det finns allt mindre att fotografera ...

I numret ingår min artikel om Maltajakten (= främst tjuvjakt), utslaget på 8 sidor i bra layout baserat på mina tre veckor i tjujaktsriket under vår- och höstkampanjer mot illegal jakt. Jag hade bjudit ut samma material för något år sen åt Luontokuva (ända tills nu den enda stora naturfototidskriften i Finland), men de var inte intresserade. De svarade att dylikt material inte passade i tidskriften. Kanske bilderna inte var tillräckligt vackra? Döda fåglar är ju inte vackra... och obehagliga saker/ämnen är ju inte behagliga ...

Istället var det nu en Lumo-redaktör som tog kontakt med mig och frågade om jag var intresserad av att göra en artikel (hade läst mina Maltablogginlägg här på FS) för deras tidskrift som leds av proffsfotografer. Och av nästa-nummer-info att döma skall de ta upp motsvarande om illegal jakt och fågelfångst på Cypern i nästa nummer som skall ut 12.6.

Bra!

Inlagt 2015-04-26 21:59 | Läst 3763 ggr. | Permalink
Till att börja med en väldigt snygg bild. Har retat mig på valet av bilder i många naturtidskrifter. En av anledningerna att jag idag väldigt sällan köper naturtidningar. Det ska vara storslaget, gärna långt bort någon stans. Närbilder av landande, lyftande örnar, ugglor som slår ett byte. Gärna där dödsskräcken lyser i ögonen på bytet. Sällan finns bilder från den skövling som pågår. En katastrof för vår natur.
Sten
Jättebra att det finns tidningar som är seriösa och vågar visa dina bilder det som inte är så trevligt att se men så nödvändigt att känna till om vår natur och vad som sker med faunan. Hoppas att många läser den!!
Är själv väldigt konfunderad då det pågår mycket jakt på tex. Nötskrikor vilket jag inte alls förstår då dessa minskat kraftigt under många år. Ingen tycks heller egentligen veta varför så många som 25.000 Nötskrikor ska skjutas av varje år....(jag håller på och nystar i detta elände nu!)

Hälsningar/Kirsten
Bilden fångade mig, fantastiskt vacker och finstämd.

Sedan läste jag texten och dras med i ditt engagemang och känner ditt brinnande intresse. Verkligen bra skrivet och förmedlat. Kul att redaktören gillade det också.

Fortsätt att argumentera för din övertygelse och sak. Jag hoppas verkligen att de flesta delar din ståndpunkt om naturens värde och att även hoten måste beskrivas samt dokumenteras.