FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En suverän fototidskrift


I busken utanför dörren. Hirvensalo, Åbo 28 maj 2014. Foto: Håkan Eklund.

Idag hittades nr 3/2014 av "Luontokuva" (betyder "Naturbild/naturfoto") i postlådan. Just nu är det lässtund med ett glas rött, dvs. mysstund av högsta potens. En verklig njutning att ta sig an Luontokuva.

Jag har sagt det tidigare, och säger det igen - denna tidskrift är troligen Nordens finaste medlemstidskrift för naturfotografer. Utgivare är den finska föreningen Suomen luonnonvalokuvaajat (i översättning "Finlands naturfotografer", men har inget officiellt svenskt namn) som har 3000 + medlemmar. De har ett eget förlag som sköter alla tryckalster (tidskrift, böcker, kalendrar etc.). De arrangerar en stor årlig fototävling (Årets naturbild) som exponeras i alla medier (inkl. teve), och vars bilder sen turnerar landet runt i olika utställningssalar och gallerier. Dessutom arrangerar föreningen medlemstäffar höst och vinter med bildvisning under 2 - 3 dygn ... som jag skrivit om tidigare. Och trots att alla naturfotoproffs har en egen förening, är de alla med i denna "allmänna" förening, och många av dem bidrar med text och bilder i "Luontokuva", som egentligen formar ryggraden. Heikki Willamo inkluderad.

Suveränt.

Varför finns inget motsvarande i Sverige?

Camera Natura i alla ära, men den "konsumeras" rätt snabbt - det mesta är ju bilder. Inte sitter man heller i timmar och bläddrar i en naturfotokalender ...

Finska "Luontokuva" innehåller en fin balans där högklassiga bilder och läsvärd text samsas om utrymmet. Synd att den bara utkommer på finska. Bilderna är dock på svenska ... :-)

http://www.luontokuva.org/index.php/lehti

Nr 148/365.

Inlagt 2014-05-28 20:54 | Läst 5354 ggr. | Permalink
Tack för tipset, kanske finns att få tag på här i Sverige också (på special tobaksaffärer med utländska tidningar) annar får man kolla med nån släkting om de kan skicka ansökan om prenumeration.. Tack igen..
Hej Håkan. Tack för tipset. Läcker bild på busken! Ha en bra helg. Mvh Thomas
Jag har en hel del luontokuva. t.o.m. i det lilla formatet. Men den bygger på mycket text och eftersom jag inte kan läsa finska så har det inte blivit av att köpa några tidningar på ett tag. Kommer jag till finland så brukar det bli den som finns i handeln just då. Håller med om att den är en av de bästa.
Sten
Gillar din bild, men läser inte finska! Hils, LO
Säger som jag sagt i många år. Så synd att inte min mor lärde mig och min bror finska när vi var små. Hade varit praktiskt att kunna lite med än de få ord jag snappat upp.