FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En vinnare

Hann svälja. Hirvensalo, Åbo 29.12.2014. - 16 C.  Foto: Håkan Eklund. Nr 363/365.

För 100 år sedan skulle detta ha varit en ovanlig syn. Koltrasten är en av de många arter som blivit vanligare under det senaste seklet.

I Rolf Palmgrens lokalfauna "Helsingforstraktens fågelfauna" (230 s, 1913) betraktas koltrasten som en sällsynthet. Hans egna anteckningar om artens förekomst i Helsingforsområdet inskränker sig till sex observationer mellan åren 1900 och 1913.

I artpresentationstexten skriver han bl.a. så här:

"Högst antagligt synes det mig att arten häckar inom området, då af den tidigare ungkullen observerats på Drumsö (Magnus von Wright) och bo på Sumparn. Enligt benäget meddelande af konsul G. Sundman förekom nämligen koltrasten flera år å rad häckande på denna holme i det med Lonicera caprifolum beklädda spalierverket vid boningshuset."

Högtidligt så det förslår. Växten i fråga är kaprifol.

Inlagt 2014-12-29 15:30 | Läst 4068 ggr. | Permalink
Här finns mat så det räcker! Gillar bilden, härlig kontrast med koltrasten bland rönnbären/ Björn T
Fågelfaunan har förändrats en hel del bara under den tid jag varit med. På 60 - 70 talet såg man inte till några örnar. Nu ser jag den ganska ofta. Vitkindad gås är en annan. I dagarna har man observerat en mellanspett på Gotland efter att ha varit försvunnen i 20 år. När jag började min fågelskådarbana tyckte jag trastar var betydligt vanligare. ( björktrast - rödvingetrast ) .
Sten
Han sitter verkligen mitt i maten ;-) Fint!
Måste spontant säga att detta är en väldigt fin bild, jag är ingen fågelfotograf, men detta är en skön o välkomponerad bild, LO
PS, jag gillar fågelbilder även om jag inte själv tar några, LO