FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotade Putin idag


Två presidenter stiger i land vid Aura å, Åbo. 25.6.2013.

Ikväll satt hunden och jag och väntade på Putin i två timmar; bekvämt i skuggan uppe på ett berg alldeles mittemot där de skulle stiga iland. De anlände med motorbåt till Åbo från president Niinistös sommarresidens Gullranda i grannstaden Nådendal.

Enligt tidtabellen skulle de anlända 17.35, i verkligeheten kom de 19.35. Det gick inte någon nöd på oss (ett tiotal) lokala som satt bekvämt på berget mittemot (på andra sidan ån), däremot väntade ca 200 inbjudna gäster stående och likaså ett hundratal stadsbor (bakom avspärrning).

Däremot var det kul att studera hur krypskyttar och säkerhetsfolk placerade ut sig överallt. En kille klättrade upp i ett lyftkran med en svart bag på ryggen, som innehöll gevär ... Han satt sen och spanade med kikare åt olika håll. Helikoptrar surrade omkring och små motorbåtar patrullerade längs ån.

När jag kom med mitt 500 mm + monopod och slog mig ner såg jag i kikaren hur en massa kikare och videokameror riktades mot mig (bl.a. från bevakningsbåtar) och snart hade vi sällskap av två poliser som hittade fram till vårt utsiktsställe. Men de höll sig i bakgrunden. Den enda som de gick och pratade med var en kille i svart som stod och viftade med en svart flagga och hade satt upp en stor tygbanderoll där det stod på engelska att Putin är en elak diktator ... Men han fick fortsätta att illustrera sin åsikt, som var helt ok.

Inte för att jag bryr mig om att kolla in höga politiker, men när jag ändå skulle ut med hunden tänkte jag att jag kan ju förena nytta med nöje.

Jag har ju i  tiden medvetet låtit bli att kolla in två intressanta personer, som jag efteråt ångrat: president Kekkonen och Nelson Mandela. Men det är en lång historia.

Nr 176/365.

Inlagt 2013-06-25 22:12 | Läst 3085 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Tycker lite synd om killen med kryckorna om han stått där i två timmar och väntat. Det är jobbigt, jag vet.
Inte så svårt att lista ut vad den bredbente i kostym och ljusblå slips har för jobb.
Långa historier är intressanta, lyssnar gärna om det kommer i ett inlägg.
Svar från Håkan Eklund   2013-06-26 08:35
Läser i dagens tidnining att Putin och hans följe (flera dussin mediemänniskor) anlände 2 h försenade till Finland; därav förskjutningen i programmet. Han med kryckor höll sen ett välkomsttal, någon av stadens "fäder" antar jag. Ja, det är lätt att hitta säkerhetsfolk. Jag var på lunch till samma ställe på dan (Forum Marinum) och redan då (vid 14-tiden) kryllade det av killar i svarta kostymer (i + 26 C ..., när alla andra gick i shorts) som snokade runt överallt och pratade ryska ...

Till Mandela och Kekkonen skall jag återkomma.
- Hawk
Vilket scoop! Bra vågat också: avtryckarfingrar kan ju gå av..
/Per
Svar från Håkan Eklund   2013-06-26 08:37
Det var rätt kul att från bekväm och fin utsiktsplats kolla in showen. Mest imponerad var jag av polisen, att de lät den ensamma demonstranten med flagga och stor anti-Putin banderoll stå kvar, som syntes bra för publiken där nere (och mediefolket), men som presidenterna mest stod med ryggen åt.
- Hawk
Apropå fint folk i finrummen. För många år sedan när alla fyra barnen bodde hemma så vann min yngsta dotter en teckningstävling. Första priset var två dagar i mumindalen. A-hytt på väg till Åbo. På hotellet vid torget ( minns inte namnet just nu ) fanns inte rum för sex personer så vi fick bo i presidetsviten. Flott värre, bilhiss upp på parkeringen uppe på taket, bastu, Kekkonen och alla öststatsledare på väggen. sprit i skåpen. ( synd att man är nykterist). Vet inte om vi sov bättre men kul var det just då.
Sten
Svar från Håkan Eklund   2013-06-26 08:38
Dylika överraskningar är alltid trevliga!
- Hawk

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv