FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hantverk som gillas


Pärluggla på Valsörarna, oktober 2020. Foto: Håkan Eklund.

Sitter med ett glas rött och kollar igenom mina bokhyllor. Söker böcker om ugglor, och hittar en hel del, faktaböcker som aldrig har lästs från pärm till pärm, ibland kanske bara vissa valda stycken. Är det riktigt illa har bara bildtexterna lästs ...

Men det är så jag vill ha det, nu när jag skall skriva om pärlugglan (i min nästa bok) behöver jag läsa in mig. Och ju mera man läser desto nyfiknare blir man, eller i detta fall - jag.

Det är det som jag gillar med böcker. De finns där, de väntar tåligt på att öppnas och läsas när man behöver något ur innehållet. Visst går det numera att googla fram information, men - det ÄR inte samma sak som att bläddra i en bok.

En bok är ett hantverk, också i fysisk bemärkelse. Och det är det jag gillar. Som nu.

Inlagt 2020-10-21 20:38 | Läst 1261 ggr. | Permalink
Känner igen mig där. Har massor med böcker där jag bara läst en del. På senare tid har det dock blivit lite ändring. Har läst igenom böcker som stått i hyllan sedan dom köptes. Har en del böcker köpt på antikvariat. Bl.a. Hans Anderssons Drömmen om fjällen. En bok om Porjus. Det glömda Laponia. Så är ju Karolinerna intressanta också eftersom jag har en i släkten som var med. Hamra nationalpark är intressant. Inte bara en bok om fåglar utan om människor i området också.
När det gäller fåglar vill jag gärna studera och göra observationer själv. Orre, tretåig hackspett och sparvuggla. Har ju suttit dygnet runt vid dessa fåglar i många år. Jan Lindblads bok om ugglor har t.o.m. legat på vinden. Men för något år sedan kom den ner och jag läste vad han skrev om sparvugglan. Förvånade mig hur väl överensstämmande den var med mina egna observationer.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2020-10-21 22:00
Jag torde ha Jan L:s bok om ugglor, måste söka fram den.
Jag köper de flesta böcker via antikvariat, främst via nätet.
- hawk
Sten Björklund 2020-10-21 22:05
Läste aldrig boken förrän nu ( något år sedan )Har dessutom bara läst om sparvugglan. Pärlugglan har jag haft många häckningar en gång i tiden men inte följt den som jag gjort med sparvugglan
Sten
Fantastiskt fin bild..
Mvh/Gunte..
Svar från Håkan Eklund 2020-10-22 20:11
Tack, gillar känslan av uggla i mörker (lyste med pannlampa).
- hawk