FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Havsnjutare


Inför vågors anlete (2,5 sek. slutartid). Utö 22 september 2012. Foto: Håkan Eklund.

Ett helt dygn på Utö, ytterst i Åbolands skärgård, är alltid lika givande. Samtidigt blir man ständigt påmind om hur svårt det är att fotografera hav. Här på bilden ovan blåste det ordentligt och vågorna slog upp mot klipporna så att det stänkte ordentligt. Försökte på olika sätt fånga stämningen på bild, men det är inte lätt. Jag höll på att packa ihop när jag såg hur ett par klättrade upp på en glashal klippa och njöt av vågspelet. De gav mera liv åt motivet.

Vi = en en liten grupp medlemmar från BioFoto Finland/Åbonejdens Natur hade Hannas Lotsstuga som högkvarter, enkelt men trivsamt boende för 10 pers. Mera info om ön hittas på www.uto.fi.

Annars var det fågelsträcket som muntrade upp en inbiten skådare. Massor av passerade rovfåglar (sparvhök vanligast, blå kärrhök, brun kärrhök, tornfalk, lärkfalk, pilgrimsfalk), flera mindre flugsnappare (Ficedula parva) i snåren, trastar, kungsfåglar etc. Speciellt pilgrimsfalken visade fint upp sig. Jag stod nära fyren under sen eftermiddag när den vackert utfärgade ädelfalken kom flygande rätt över mig, lågt, sen ett varv runt fyren och ut till en klippa ute på ett skär där den satt stilla en kvart.


I morse satt jag på terassen (i skydd för blåst och regn) och räknade in 27 fågelarter som passerade under en timme. Den friska vinden gjorde att jag säkert missade en del läten. Bästa obsen var 3 passerande lappsparvar, en art som jag aldrig tidigare noterat under höststräcket.

Inlagt 2012-09-23 20:28 | Läst 5468 ggr. | Permalink
Fantastiskt att få skåda så många arter på så kort tid. Bilden är fantastiskt fin.
Svar från Håkan Eklund 2012-09-23 21:12
Ja, det skulle vara fint att kunna bo på en ö, där så mycket i fågelväg samlas och med lätthet kan beskådas - spec. under flyttningstider.
- hawk
Havet är svårt att fotografera tycker jag, blir ständigt besviken på vad jag lyckas åstadkomma. I din bild har du lyckats bra med att fånga den bistra blåsten och vad den gör med havet!
Svar från Håkan Eklund 2012-09-23 21:13
Håller med. Att "fånga havet" är verkligen inte lätt!
Ja, paret gjorde bilden ...
- hawk
Fint fångat Håkan!
Svar från Håkan Eklund 2012-09-24 11:15
Tack! Förtjänsten tillägnar jag de okända statisterna som klev in i bilden.
- hawk
Underbar och ovanlig bild!
Svar från Håkan Eklund 2012-09-24 14:24
Kul om du gillar bilden. Det är de häftiga bränningarna och vågorna som forsar in som blir vita och utsudade vid lång slutartid, medan havet bakom förblir rätt mörk.
- hawk