FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hemlagat i sandhögen


Jag till höger (ca 9 år), som grävmaskinsförare. Bilden är troligen tagen 1960. Foto: Helmer Eklund.

Hittade några bilder som pappa tagit med sin tjeckiska bakelitkamera Pionyr 6 x 6 och som jag nyss reprofotograferade.

Det är högsommar och jag och min ett år äldre bror Bertil gräver i sandhögen vid uthuslängan på hemgården i Kimo ådal, Oravais - med grävmaskiner som vi själva byggt. Som skopa fungerar en tom konservburk.

Den lilla killen är vår yngre bror Mikael som är född 1956. Han blev skogsbruksingenjör som jag själv, Bertil har varit gymnasielärare i fysik och matematik (tog ett Ph.D mest som hobby).

Bussen som skymtar nere i vänstra hörnet vill jag minnas att morfar snickrat till, liksom lastbilen till höger. Dvs. allt är hemlagat.

Kameran Pionyr var också naturfotografen Hannu Hautalas första kamera, som numera hittas i en glasmonter i hans Kuusamo-galleri. Det är med samma bekelitkamera (6 x 6 film/svart-vit rullfilm) som också jag inledde mitt fotograferande.

Men det är en längre historia.

Bilder på Pionyr hittas här:
https://www.google.com/search?q=Pionyr+kamera&client=firefox-b-ab&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwja3LbwwcbcAhVjD5oKHYPDChoQsAR6BAgGEAE&biw=1600&bih=791

Inlagt 2018-07-30 11:40 | Läst 701 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Även den billigaste och enklaste kamera blir till ett underverk - när bilden slutligen värderas!
Tittar ut på vår framsida och jämför vår sandlåda med den du visar. Visst har vi fått det bra ekonomiskt men frågan är om ungarna är lyckligare för det. Jag tror inte ni saknade något, man kunde leka med det man hittad. Leksaker för flera tusen ligger slängd här utanför. Dyra batteribilar står ute över natten oavsett väder. Leksakerna värdesätt inte ett dugg, det finns tydligen nya i affären.
Jag satt nog så där i sandlådan själv i den åldern, hade nog någon plåtbil som fick hänga med i många år. Kan man se en 9 åring i sandlådan idag. Dom är nog parkerad framför dator,
Sten

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv