FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I björnens rike


Brunbjörn, Rahkasuo, Kuhmo (Finland) 14.7.2010. Foto: Håkan Eklund.

Björnen kommer, björnen kommer . . . Finns det något trevligare i vår skogsnatur än att få uppleva ett björnmöte? Trots att jag vid det här laget har tillbringat 17 nätter (sen 2007)  i Lassi Rautiainens björnkojor i gränszonen till Ryssland, är det något jag aldrig tröttnar på. Visst finns det  björnbilder idag i parti och minut, men det är inte för bildernas skull jag återvänder till björnarna, utan för björnarnas skull - att få studera dessa ytterst intressanta och vackra däggdjur är bara så fint! Dessutom i ett område där man aldrig hör ett pip från vare sig trafik på marken eller i luften. Det är också kvalitet i sig.

Och se, lyckades under semestern få med fru Anita på björnskådning en natt. Alltså blev det en liten biltur från vårt sommarställe i Österbotten och fem timmar senare satt vi i björngömslet vid ryssgränsen. För henne var det premiär, och hon gillade det till max! Vi hade turen att få se fem olika individer, denna är en äldre björn, de flesta var ungbjörnar. Dessutom såg vi en varg omkring midnatt.
Nytt för mig var värmen! De flesta gånger har det varit kallt väder (en gång minus 20 grader C); nu var det + 30 ute, och ännu varmare inne i kojan ... Alltså behövdes inte många trådar på kroppen; det som förvånade mest var avsaknaden på myggor! Lite knott fick vi dras med, men det var allt. 

Den här bilden togs redan 21.35 när det var relativt ljust (ISO 640, 1/160 s, f 4.0 med 300 mm), sen vid 01-snåret passerade den vårt gömsle på 4 m avstånd, just vid det hörnet där Anita satt - men hon blev inte det minsta skraj. Däremot - under följande natt, när vi övernattade i en liten strandstuga 100 km norrut höll hon på att skrämma livet ur mig med sitt skrik, när hon fick syn på en liten skogsmus kilade omkring på golvet ... !!!

Ännu angående björnar. Jag tycker att alla medborgare borde sitta en natt i en björnkoja, så skulle de lära sig något om våra fina däggdjur. Senaste vår (2010) sköts igen en ungbjörn ute vid kusten i Österbotten, i skärgårdskommunen Larsmo. Bara för att folk blir så förbannat skraja och panikslagna när en liten och ensam nalle dyker upp, som mamman skickat ut i världen. För första gången.

Tänk att det finns människor som tror att björnen har kvinnor och små barn på sin meny! Så lite vet folk idag om vår natur; skamligt och patetiskt så det förslår. Och att sen myndigheter (polis) och jägare inte vet bättre utan igen tyckte att det var helt korrekt att döda björnen, för att få folk lugna, visar hur korkade dagens människor är - i våra "upplysta" informationssamhällen!

Inlagt 2010-07-27 13:43 | Läst 6576 ggr. | Permalink
Håller med dig till fullo ang det du skriver om upplevelsen att få njuta av och känna den spänning som ett björnmöte ger.Jag och min fru Mia har upplevt detta många gånger nu och kan som dig inte få nog av detta, måste upplevas för att man ska förstå detta fantastiska. Tycker att du ska lägga in detta i bloggen vilda djur och fåglar också. PS min fru är också vettskrämd för små möss och sorkar, men inte rädd björnar : ))

Ha de gott och lev väl
Lars-Göran Abrahamsson
Svar från Håkan Eklund 2010-07-28 14:31
Hej L-G; jag har kollat in ditt bildmaterial, och ÄR imponerad!

Ja, om de flesta bara visste vad de går miste om genom att låta exploateringen av vår natur få fortsätta i nuvarande takt.

h. Håkan
Underbar berättelse och bild. Och jag håller verkligen med dig......vi är ju alla djur så varför skulle vi vara rädda för t ex en björn, när det är människor som är de farligaste rovdjuren? Jaja....du har så rätt men jag tänker oxo att människors rädsla är deras rädsla. Så sorgligt att goa björnen blev skjuten;(
Var för några veckor sedan och såg svartbjörnar i Seqouia Nationalpark i Californien och var ganska nära dom och gav dom företräde så att säga. En sån känsla det var! Så vackra, lugna och respektingivande djur. Mamman hade två små björnungar med.
Hälsar Agneta.
Svar från Håkan Eklund 2010-07-28 14:36
Ja, Agneta, de flestas rädslor (förutom detta med möss ...) har ju sin orsak i brist på "naturkontakt" och dito -kunskap. Tyvärr.

h. Håkan
Åh jag skulle gärna sutttit o studerat björn på så sätt, och ja, vad korkade människor är, vi beter oss som idioter ibland. Moi!!!
Svar från Håkan Eklund 2010-07-28 14:38
Hej du, prova på någon gång! Det kostar en del, men det räcker med en natt (åtminstone i aug. = alltid björnar i gång) och det är ett minne för livet!

h. Håkan