FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I Hannu Hautalas fotogömsle


Ett hisnande vackert ödemarksområde. Korouoma, Posio. 26.2.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 57/366.

Idag har jag tillbringat halva dagen i den legendariska naturfotografen Hannu Hautalas fotogömsle med den finast utsikt jag någonsin upplevt från ett gömsle! Det är här som Hautala har tagit ett antal kända bilder som hittas i hans fotoböcker.

Hade fotografen och fotoläraren Petteri Törmänen från Kuusamo som guide och snöskoterchaffare. En kille som kan det mesta om naturen i Kuusamotrakten.

Det som är speciellt med detta ställe är den smala sprickdalen som gör att den motsatta sidan ligger i skugga, och ger en kallblå bakgrund. Mest skogsmesar att fotografera och en ensam spillkråkshona som kom på ett kort besök.

Här är det full vinter, - 23 C som kallast och en meter djup snö = vinter på riktigt! Dessutom en vacker dag.

http://www.utinaturen.fi/sv/korouoma/natur/geologiikorouoma?inheritRedirect=true

"Korouoma är en ca 30 km lång sprickdal som löper från nordväst till sydost på gränsen mellan Posio och Ranua kommuner. Den är en del av den hundra miljoner år gamla sprickzonen i berggrunden som går från Rovaniemi längs Kemi älvs dal till Autti och Auttiköngäs och via Korouoma till Kuusamo. Där förgrenar sig sprickzonen till flera sprickdalar, som syns i terrängen som avlånga älvdalar och sjöar, såsom Livojärvi. I nordväst fortsätter samma sprickzon ända till Kolari.

I Korouomas mittersta del bildar sprickdalen nedanför den omgivande terrängen en sliten kanjon, som är 100 - 130 m som djupast. Dess väggar är branta och ställvis lodräta, flera tio meter höga bergsstup, som höjer sig på dalens bägge sidor. Kanjonens botten är jämnt och dess bredd varierar mellan 200 och 500 meter. Ställvis är den försumpad, och i dess mitt flyter den smala och kurviga Korojoki mot nordväst."

Inlagt 2016-02-26 19:13 | Läst 2429 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Ja, en miljö man känner igen från Hannus bilder. Mycket vackert.
Sten
Wow, vilken vy och visst är det vinter på riktigt. Jag skulle gärna sitta där inser jag när jag ser din bild.
Hälsningar Lena